Ден 30: Гологърдата Свобода поведе бунта (видео и снимки)

OFFNews 13 юли 2013 в 18:24 30527 89

Гологърдата Свобода поведе бунта в 30-ия ден от протестите. Снимка: Лъчезар Ангелов
Гологърдата Свобода поведе бунта в 30-ия ден от протестите. Снимка: Лъчезар Ангелов

Манекенката Таня Илиева, пресъздаваща гологърдата Свобода от картината на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа", вдъхновена от Юлската революция във Франция от 1830 г., поведе бунта в 30-ия ден от началото на протестите. 

Хиляди се събраха и тази вечер на пл. "Независимост" при Министерския съвет и поискаха правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка.

Тази вечер гологърдата Свобода поведе шествието по бул. "Цар Освободител", което промени маршрута си, за да засвидетелства уважението си към позицията на посланиците на Германия и Франция, обявили се срещу олигархичния модел на управление на България. От Орлов мост шествието продължи не по бул. "Цариградско шосе", а зави по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" по посока парка "Заимов". Зави по ул. "Оборище" и стигна до посолството на Франция. Там протестиращите спряха и ръкопляскаха.

Хронология на протеста

21,50 ч. - Хората се разотиват, пред парламента са останали не повече от 1000-1500 демонстранти.

21,42 ч. - върху сградата на Народното събрание са прожектирани надписите ОСТАВКА и МАФИЯ.

21,40 ч. - Суматоха сред протестиращите предизвика съобщение по един от мегафоните, че майка е загубила детето си в множеството. След съобщението жената - Цвети - откри момченцето си Иван.

21,30 ч. - Протестното шествие заобиколи храм-паметник "Св. Александър Невски" и се върна при Парламента, където хората скандират "Оставка". Гологърдата Свобода отново се качи на паметника, а отдолу свирят младежи с тъпани.

21,15 ч. - Шествието продължи към храм-паметник "Св. Александър Невски". Хората скандират "Революция". 

20,58 ч. - Протестиращите завиха по ул. "Оборище". Стигайки до посолството на Франция, хората започнаха да ръкопляскат в знак на благодарност за позицията срещу олигархичния модел на управление на България, изразена от френския посланик.

20,45 ч. - ШЕСТВИЕТО ПРОМЕНИ МАРШРУТА СИ - ВМЕСТО ПО БУЛ. "ЦАРИГРАДСКО ШОСЕ" ТРЪГНА ПО БУЛ. "ЕВЛОГИ И ХРИСТО ГЕОРГИЕВИ" ПО ПОСОКА ПАРКА "ЗАИМОВ".

20,27 ч. - Шествието тръгна към Орлов мост.

След опитите, част от които успешни, за преминаване през металните заграждения около сградата на Народното събрание от днес те са укрепени с метални скоби.

20,00 ч. - По данни на МВР протестиращите са 2500 души. Чрез съобщението си до медиите полицията благодари на демонстрантите, че запазват мирния характер на протеста. По информация на репортерите на OFFNews, които отразяват протеста, протестиращите са приблизително 10 000.

19,52 ч. - Протестното шествие достигна пл. "Народно събрание". Гологърдата Свобода развя българския флаг, качена на паметника "Цар Освободител".

19,45 ч. - Гологърдата Свобода поведе шествието по традиционния маршрут на протеста - бул. "Цар  Освободител" по посока Народното събрание. Хората скандират "Нас не ни е страх".

19,40 ч. - Протестиращи велосипедисти са вързали "опашки" от консервени кутии и вдигат доста шум на протеста. Някой пусна хвърчило над площада, на което е изписано "Оставка".

19,30 ч. - Протестиращи пресъздават най-емблематичната картина на Йожен Дьолакроа "Свободата води народа" (1830). Гологърда жена вее българския флаг, около нея мъже, преоблечени като войници, със саби и оръжие викат "Свобода" и "Революция". Звучи химнът на Европа. 

19,30 ч. - По данни на МВР броят на протестиращите към 19,30 ч. е 1000 души, а протестът е започнал спокойно, без инциденти.

19,15 ч. - Площадът е пълен с протестиращи, те са поне 2000 и продължават да прииждат още хора. Те освиркват кабинета, викат "Мафия" и "Оставка".

19,00 ч. - На пл. "Независимост" вече има няколко стотин души. Хората скандират "Оставка".

18,51 ч. - Протестиращите блокираха движението на автомобили. Броят на хората се увеличава. Двама младоженци минаха през протеста и бяха аплодирани от демонстрантите.

18,46 ч. - На площад "Независимост" са се събрали 50-ина души. Движението на автомобили не е спряно, полицията не допуска протестиращите да блокират площада с обяснението, че чакат заповед от общината. Полицаите държат каски в ръцете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!