Миро Найденов: Можех да дам на Кристина поръчка за 2-3 млн., не го направих

Александра Маркарян 12 юли 2013 в 11:55 16451 26

Кристина Спасова и Мирослав Найденов Снимка: в.
Кристина Спасова и Мирослав Найденов Снимка: в. "168 часа"

 

 

Можех да ù дам поръчка за 2-3 милиона лева, но не го направих. Така Мирослав Найденов оправдава факта, че като министър на земеделието дава 47 500 лв. европейско финансиране на интимната си приятелка и пиарка Кристина Спасова, за да изработи.... акаунти на Програмата за развитие на селските райони в иначе безплатните социални мрежи Twitter и Facebook.

Найденов коментира избухналия през август 2012 г. скандал (който според него очевидно не е скандал) днес за в. "168 часа".  Той заявява:

"Истината е, че Кристина Спасова влезе там, където се ритат атовете. С помията, която се изля по нея, тя си получи предупреждението друг път да не се завира между шамарите. Ако аз съм искал да ù дам пари, щях да викна някого от медийните магнати и да им кажа да я ползват като подизпълнител или да се направи фирма с подставени лица. Тогава тя щеше да спечели не 46 хил., а 2-3 милиона лева, защото повечето поръчки бяха на подобна стойност. При това лесни за изпълнение. Смятате ли, че някой от медиите щеше да ми откаже?"

Самата Спасова също дава интервю, публикувано в същия брой на вестника, чрез което се оплаква как въпреки неуморния ù труд и изпълнения проект, все още е получила само част от парите - 15 000 лева.

"Това е принципен проблем в държавата - едни хора работят, докато определени администратори им пречат. Администрацията не реагира адекватно на темповете на бизнеса. Не може да си изработил един проект преди 6 месеца и да не ти е платено. Никой не си задава въпроса как се плаща на експерти, как се дават заплати, осигуровки, как се покриват останалите разходи по проекта. Ако целта е да се съживи бизнесът, то защо първата крачка не я направи администрацията?", пита 26-годишната Спасова, бивш пиар на Агенцията за безопасност на храните към земеделското министерство.

На въпрос не е ли твърде скъп проектът - 47 хил. лева за безплатни акаунти, пиарката, спечелила финансирането чрез фирмата "Кей Ем Ком", отговаря:

"Идеята е фейсбук да бъде средство, чрез което експертите да стигнат до бенефициентите без оглед на мястото и времето. Тя се обслужва от специалисти по различните мерки на програмата. Те дават съвети на младите фермери как да кандидатстват. Или какво да правят, ако искат да си купят трактор по 121-а мярка, да си преструктурират стопанството и т.н. Дали експертите ще направят това на семинар, или от компютъра си, хонорарът им е един и същ. Стойността на тази фейсбук страница се формира от експертите, които я обезпечаваха. Създаде се усещането, че тези средства са дадени за една обикновена фейсбук страница, която би струвала 1000 лв., но смисълът й е друг - имахме 9 души експерти. Фермерът задава своя въпрос, специалистите до 2 часа му даваха отговор. И той трябва да е обоснован, защото ние носим отговорност пред бенефициентите, които впоследствие подават своите документи в Държавен фонд "Земеделие".

Родената през 1987 г. Спасова работи като пиар в подчинената на земеделското министерство Българска агенция по безопасност на храните до 26 септември 2011 г. Само 4 дни по-късно излиза регистрацията на фирмата й “Кей Ем Ком”, която печели скандално поръчка на земеделското министерство за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) във Фейсбук и Туитър.

Младата Кристина става милионерка, още докато Мирослав Найденов е министър.

През април 2012 г. чрез "Кей Ем Ком" тя купува офис с  площ 187 кв. м. в новопостроена сграда на бул. "България (кв. "Манастирски ливади") от фирмата производител на птиче месо "Градус-1". "Градус" са се сдобили с офиса само 5 месеца, преди да го продадат на фирмата на Спасова за 332 491 лева. През месец юли същата година чрез "Кей Ем Ком" красивата пиарка се сдобива и с втори офис - 113 кв. м., купен за 175 046 лева.

През април 2012 г. Спасова взема земи и имущество на стойност над 1 милион лева, като купува част от завода за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби "Био Ем Ди" в Берковица. Така тя става съсобственик на земите на завода и арендатор на стотици декари земя, апортирани в дъщерното дружество на печелившото предприятие "Био Ем Ди" - "Био Ем Ди - 1".

Общата стойност, на която са оценени имотите, е 1 127 760 лева. 

Спасова печели и други поръчки - срещу 35 000 лева, осигурени по проект по Оперативна програма “Регионално развитие” и община Ракитово, фирмата ù трябва да рекламира проект за изграждането на Джурасик парк край родопското село Дорково. Договорът е спечелен през юни 2012 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!