КПУКИ назначавала служители по неясни критерии

Юлиан Христов 11 юли 2013 в 15:59 3501 0

КПУКИ
КПУКИ

Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) е провеждала конкурси за избор служители по неясни критерии и правила.

Това става ясно от два сигнала, които постъпиха в редакцията на OFFNews от хора, които са участвали в конкурси на КПУКИ за заемане на свободни длъжности. Те твърдят, че конкурсите се провеждат при неясни правила или в разрез с установените норми.

Според единия сигнал кандидатът се явил на конкурс за две длъжности в КПУКИ, като за целта е държал два отделни теста. В същото време с него е проведено едно интервю и за двете длъжности, за които е кандидатствал.

Обявявайки крайния резултат, комисията оценява интервюто, като му поставя две отделни оценки. По този начин конкурсната комисия оценява интервюто веднъж за едната позиция и втори път - за другата. Кандидатът за поста получава писмо, в което в графата ,,Резултат от интервюто” са посочени две различни оценки - съответно 4 и 4.28.

Методиката, по която комисията определя крайния резултат от тестовете, също остава неясна. Така например няма обяснение как е определено съотношението между допуснатите грешки на теста и поставените оценки. При теста кандидатът трябва да отговори на 30 въпроса. В конкретния случай за 29 правилни отговора комисията е дала оценка от 4.84. С други думи за една допусната грешка оценката е намалена с 1.26 единици. В същото време на втория тест за 23 верни отговора е поставената оценка 4.

Любопитен е и фактът, че приложението, което удостоверява резултатите от изпита, не носи подписите на членовете на конкурсната комисия, каквото е изискването в ,,Наредба за провеждане на конкурсите за държавни служители“. Нещо повече – на документа липсва и дата, на която той е издаден. Съмненията около конкретния проведен конкурс се допълват и от друг „пропуск“ - отново в противоречие с посочената наредба на кандидата не е изпратено извлечение от протокола на изпитната комисия.

В четвъртък стана ясно, че прокуратурата разследва служители на КПУКИ за набавяне на облага чрез служебно положение. За момента производството се води срещу неизвестен извършител. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови