България ще тегли руски кредит за „Южен поток“ с огромна лихва

OFFNews 11 юли 2013 в 14:05 47129 57

Алексей Милер. Снимка: БГНЕС
Алексей Милер. Снимка: БГНЕС

 

Кредитът от 1.55 милиарда евро, който българското правителство ще получи от руския газов монополист „Газпром“ за проекта „Южен поток“, се очаква да бъде взет при висока лихва.

Макар че шефът на „Газпром“ Алексей Милер при визитата му в София в понеделник не каза и дума за лихвата по очаквания кредит (след изявлението му не бяха допуснати и журналистически въпроси), по неофициална информация руската страна иска цели 8% лихва върху предоставеното финансиране, съобщи сайтът 3e-news.net.

Според финансови експерти, цитирани от изданието, международни финансови институции могат да предложат далеч по-изгоден заем за държавата. По тяхна информация, кабинетът на Пламен Орешарски се е опитал да договори по-ниска цена, но не е известно дали това се е случило. Ако лихвата се фиксира на 8%, заемът ще струва на България около четвърт милиард лева.

Очакванията са голяма част от кредита да е не паричен, а стоков – т.е. тръби и оборудване, произведени в Русия вместо пари, пише още сайтът. Така руската страна печели по два начина - чрез пласиране на финансов ресурс и на руски изделия за газовата индустрия. В подобни случаи не се провеждат търгове, което поражда съмнения в цената на тези доставки – при непрозрачното определяне на цената на оборудването тя може да бъде надута, както и кредитът. Според изданието, непрозрачното образуване на цената може да е сред причините за трикратното поскъпване на тръбата през България за последните година и половина - от 1.1 млрд. евро на 3.1 млрд. евро. Заемът ще се изплаща с приходите от транзитните такси, които трябва да получава България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!