Разследват служители на комисията за конфликт на интереси за незаконни облаги

Юлиан Христов 11 юли 2013 в 10:42 3135 2

Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов
Съдебна палата. Снимка: Сергей Антонов

Прокуратурата разследва престъпление по служба в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Както OFFNews вече съобщи, проверката е стартирала преди два дни, а част от офисите на комисията са запечатани.

В Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител - длъжностни лица от КПУКИ, за извършено престъпление по чл.283 от Наказателния кодекс (НК) – престъпление по служба. Текстът от НК касае набавяне на противозаконна облага, за което се използва служебното положение. 

От прокуратурата съобщиха в четвъртък, че на 9 юли с разрешение на съдия от Софийски градски съд (СГС) е извършено претърсване в служебните помещения на Комисията, при което са иззети компютри и веществени доказателства.

Към момента нуждите на разследването не позволяват да се предостави повече информация по досъдебното производство. След приключване на огледа на иззетите веществени доказателства, вероятно следващата седмица, ще бъдат предоставени повече подробности по случая, обясниха от прокуратурата.

КПУКИ беше създадена в мандата на предишното правителство, като Комисията работи под шапката на Министерския съвет. В редица случаи работата на комисията беше използвана като политически инструмент за разчистване на сметки.

Първата жертва на комисията беше и нейният първи председател - Тодор Коларов, след като той публично обяви, че на политическо ниво се пречи на работата му, а от правителството не получава подкрепа. След напускането му, срещу него беше образувано дело за конфликт на интереси, което по-късно Върховният административен съд (ВАС) отмени. Проверката, която КПУКИ стартира срещу бившия си шеф и след която той беше уличен в конфликт на интереси, беше по сигнал за това, че той е принудил служител на комисията да откупи служебните си лаптоп и мобилен телефон. 

Комисията образува и производство срещу депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Делото беше бавено почти година. След като Димитров влезе в открита конфронтация с членове от ръководството на партията, КПУКИ излезе със светкавично решение по това производство, от което става ясно, че депутатът е бил в конфликт на интереси във връзка с внесени от него законодателни промени по Закона за лова и опазването на дивеча, Закона за здравето и Закона за тютюна и тютюневите изделия. 

Повече от половин година Комисията бави производството и срещу бившия депутат от ГЕРБ Вяра Петрова. Срещу Петрова беше образувано производство, след като стана ясно, че през фирми на майка си тя е източила близо 700 хил. лв. европейски средства. Парламентарната комисия за борба с корупцията прати сигнала в КПУКИ, след като изслуша депутатката през ноември миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!