300-500 милиона от въглеродни квоти очаква държавата

OFFNews 10 юли 2013 в 13:54 1820 1

Приходите на държавата от предстоящите търгове на въглеродни квоти до юни 2014 г. ще са между 150 и 250 млн. евро. Тази прогноза даде екоминистерството (МОСВ) в доклад пред кабинета, представен днес.

Докладът припомня, че през третия период (2014 - 2020) на Европейската схема за търговия с емисии на България се полагат 2,7% от общото количество въглеродни квоти, които Европейската комисия ще разпредели сред 28-те членки на съюза. Досега големите производствени предприятия, включени във въглеродния пазар (в България са около 140 – бел. ред.) получаваха определено количество безплатни квоти (1 квота = разрешително за изпускане на 1 тон въглероден двуокис) и търгуваха помежду си излишъците. В третия период на европейската въглеродна търговия те ще получават много по-малко безплатни разрешителни. Квотите стават собственост на държавата, която ще ги разпределя сред компаниите на търгове.

Съгласно евродирективата за въглеродната търговия, 71% от приходите от продажбата на квоти трябва да се харчат целево за „зелени проекти” (нисковъглеродни производства). Останалите 29% могат да бъдат разпределени към държавния бюджет.

На ниво ЕС все още не е приключило разпределението на безплатни квоти за европейските предприятия, така че още не е известно колко точно ще са квотите за българската държава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови