Новата шефка на НЗОК подчинена на Огнян Донев

Александра Маркарян 10 юли 2013 в 15:33 8353 14

Огнян Донев Снимка: БГНЕС
Огнян Донев Снимка: БГНЕС

Избраната днес за управител на Здравната каса д-р Румяна Тодорова е подчинена на собственика на една от най-големите фармацевтични компании в България "Софарма" Огнян Донев, показа проверка на OFFNews.

На документи конфликт на интереси все още няма, защото Тодорова трябва да е напуснала поста си директор на дирекция "Медицинско обслужване и договорни партньори" в обединения здравноосигурителен фонд "Доверие" до деня, в който днешното решение на парламента за избирането ù се обнародва в Държавен вестник и съответно влезе в сила.

Днес обаче това не беше направено. Репортер на OFFNews си направи експеримент и се обади във фонда, където потвърдиха, че д-р Тодорова все още работи там.

Румяна Тодорова бе управител на Касата при тройната коалиция, от 2006 до 2009 г. Подаде оставка след идването на ГЕРБ на власт и тогава обяви, че го е направила под натиск. Тодорова е сестра на евродепутата социалист Илияна Йотова.

Въпреки днешното решение на парламента за избора на Тодорова за управител на НЗОК на мястото на уволнения д-р Пламен Цеков все още не е напълно ясно кой от двамата ще довърши мандата на отишлата си заради бонуси д-р Нели Нешева (днес Тодорова бе избрана за оставащия до края на мандата период, т.е. до 12 февруари 2015 г.). Причината е, че Конституционният съд образува дело за отмяна на решението за отстраняването на д-р Цеков. Искането бе на 51 депутати от ГЕРБ.

Близо 64% от Обединен здравноосигурителен фонд "Доверие" е собственост на "Доверие-обединен холдинг" АД, в чиято управа е Донев. Освен с управлението на "Софарма" името на Донев се свързва и с КРИБ, където е председател на борда на директорите. Официално Огнян Донев все още се води съсобственик на "Медийна група България-Холдинг", която пък притежава вестниците "Труд" и "24 часа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews