Съдът окончателно лиши БАН от ядрен реактор в София

Юлиан Христов 10 юли 2013 в 10:38 9166 11

Правосъдие. Снимка: БГНЕС
Gavel and Figure of Justice --- Image by © Gaetano/Corbis

Върховният административен съд (ВАС) окончателно се произнесе по казуса за безопасността на изградения за нуждите на БАН ядрен реактор, който се намира на територията на столичния кв. "Младост".  

С решение от 9 юли 2013 г. петчленен състав на съда отмени оценката за въздействие на околната среда (ОВОС), която беше изготвена заради преустройство на реактора. Според съда решението на екоминистерство за одобряване на ОВОС-а противоречи на закона. Така на практика реконструкцията на съоръжението трябва да бъде прекратена, защото съществува реална опасност от замърсяване на околната среда. 

Делото бе заведено от Национално движение „Екогласност“ още през 2010 г. Тогава два поредни състава - тричленен и петчленен състав, обявиха жалбата за недопустима. Делото успя да стартира едва след произнасяне седемчленен състав на съда.  

С решението си от 9 юли ВАС констатира, че в ОВОС липсват данни за алтернативи, в това число и „нулева“, т.е. - да няма реактор. Не са направени необходимите консултации с Министерството на здравеопазването (МЗ), а направените не удовлетворяват изискванията. Също така липсва оценка на риска при земетресения, както и на рискове, свързани с аварии и природни бедствия, терористични атаки, взривове, падане на самолет и т.н. Не са определени зони за защита съгласно релевантното законодателство.

Съдебният състав припомня, че целта на Закона за опазването на околната среда (ЗООС) е опазването на околната среда за сегашните и бъдещите поколения и защитата на здравето на хората. Според магистратите обаче ОВОС не отговаря на тези цели и принципите в закона. В документа липсват достатъчно убедителни доказателства, задълбочена оценка и становище по същество от здравните органи.

Строителството на реактора за изследователски цели започва през 1956 година, като той стартира работа през 1961 година. Съветският реактор е спрян за първи път на 13 юли 1989 г. след аварията в чернобилската АЕЦ. Програмата по реконструирането му е приета през юли 2001 година, с което се цели топлинната му мощност да се намали от 500 на 200 kW, като се предвижда и изграждането на допълнителни съоръжения за терапия на онкоболни. Според публикации в медиите стойността на проекта по реконструкцията на реактора възлиза на 6 млн. долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!