Цветанов се сдоби с полицейско досие и 100 лв. глоба

09 юли 2013 в 09:25 3124 3

Освободиха Цветанов след пет часа разпит. Снимка: БГНЕС
Освободиха Цветанов след пет часа разпит. Снимка: БГНЕС

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов официално влезе в регистъра на бандитите. Бившият МВР шеф вчера е бил в столичната полиция, където му е направена полицейска регистрация заради повдигнатото му обвинение, научи „Преса“ от информирани.  

Процедурата е рутинна и тя се прилага на обвиняеми с повдигнати обвинения за умишлени престъпления. Цветанов спада в тази категория от 12 юни, когато беше обвинен за неупражнен контрол при прилагането на СРС, като по този начин е позволил незаконно подслушване. 

Повдигнатото обвинение на Цветанов е и повод да му бъде отнето и разрешителното за оръжие.

Преди това обаче Цветанов е бил глобен със 100 лв., защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация, съобщава "Правен свят". Аргументите му били, че Наредбата №Iз-701 от 17 март 2011 г., която регламентира тази процедура и е подписана от него в качеството му на вътрешен министър, противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс.

Съгласно наредбата в регистъра се вписват личните данни на лицето - имената, ЕГН, адрес, дата и място на раждане, гражданство, пол, прякор, особени белези, татуировки и други. Изготвя се и снимка в три пози - десен профил, анфас и ляв три четвърти профил. Снемат се пръстови отпечатъци върху Европейска дактилоскопна карта и се вземат проби от устната кухина за изготвяне на ДНК профил.

Регистрацията се сваля служебно или след мотивирано писмено искане на регистрирания. Според закона за МВР това става в случаите, когато е извършена в нарушение на закона, наказателното производство е прекратено или има оправдателна присъда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!