Преглед на печата II: Тц, и блокада на "Цариградско" няма

OFFNews 08 юли 2013 в 10:50 26239 63

Къде е блокадата на
Къде е блокадата на "Цариградско шосе"? Май в някоя друга държава съдейки по днешния печат.

 

Бягане от реалността на дълги разстояния.

Това, а не журналистика, са практикували във вчерашния ден шест от най-големите национални всекидневници.

Нито един от тях не отразява на първа страница безпрецедентното от 90-а година насам многохилядно шествие, което блокира "Цариградско шосе" с искане за оставка на правителството. Някои нямат и дума за събитието.

За втори път през последните две седмици публикуваме преглед на печата. Първият беше на 26 юни, когато вестниците вкупом премълчаха блокадата на парламента.

Позволяваме си да го направим отново не защото лъжливата действителност в българската преса е новина. А защото да си затвориш очите за 15 000-20 000 шестващи по "Цариградско", е мракобесна подмяна на действителността.

Ето как изглеждат вестниците днес:

Новината за шествието на „Цариградско“ тотално липсва oт първите страници на „Труд“ и „24 часа“. За незапознатите е редно да споменем, че редакциите на двата вестника се намират в епицентъра на събитието – на „Цариградско шосе“ 47, а демонстрацията се точеше с часове под прозорците на двете медии.

Не става въпрос и за ранен график – вестниците са поместили актуалното към 20 ч преброяване на гласовете от кметския вот във Варна. Още повече - всеки вестник може да актуализира съдържанието си в по-късен час, особено ако притежава печатница, какъвто е случаят с повечето посочени издания. Обичайна практика е това да се прави винаги при извънредни събития, а за някои вестници е ежедневие.

„Труд“ е „смотал“ новината на 3 страница, като я е отразил със снимка към дописка със заглавие „Блокадата на „Тракия“ се провали“. В точно едно изречение в средата на текста се споменава, че „Шествието в София реши да премине по „Цариградско шосе“ вместо да направи традиционната си обиколка“. Който се информирал – информирал.

„24 часа“ също не обелва дума на 1-ва страница за десетките хиляди шестващи. Най-долу на 4-та страница има снимка от протеста, към която и тук в едно изречение се казва, че булевардът е бил блокиран. Толкова.

В „Стандарт“ новината също е чак на 4-та страница най-долу. Вестникът все пак отбелязва, че „множеството е изпълнило пространството от Орлите до алея „Яворов“, а и заглавието е по темата - „Протестът по стъпките на митинга от 1990 г.“

Вестник „Преса“ отваря дума за блокадата чак на 6-а страница, като пише, че до редакционното приключване на броя не е било ясно дали протестиращите ще поемат по „Цариградско“.

„Телеграф“ съобщава новината на деня в следното изречение – последното в текст, поместен на 2-ра страница, без снимка: „Към 20 часа множеството се отправи към Орлов мост, където смени маршрута си и вместо към НДК тръгна към „Плиска“.

„Монитор“ информира за снощния протест с текст към малка снимка на 5-а страница, който гласи: „Към 20 ч протестиращите срещу правителството вече бяха 3000 души.“ За намеренията да се блокира „Цариградско“ няма и ред.

ПП Надяваме се да няма повод за "Преглед на печата III". A дано, ама надали.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!