Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите набързо разрешиха още година платено обучение в университетите

Нели Чолашка 05 юли 2013 в 09:45 4619 5

Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов
Софийски университет. Снимка: Сергей Антонов

Депутатите приеха на първо и второ четене без дискусии промени в Закона за висшето образование, с които разрешиха на  университетите още една учебна година - 2013/2014,  да предлагат платено обучение на студенти извън план-приема.

Вносител на предложението е Христо Монов от БСП, преподавател в Софийския университет. Той не участва в гласуването, "за да не е в конфликт на интереси".

Дълго време беше забранено на вузовете да предлагат изцяло платено обучение. Всички студенти плащат за част от обучението си, а останалата част поема държавата, но те са прието в рамките на определена от правителството бройка за всяка специалност.

От 2010 г. депутатите временно разрешиха на висшите училища да приемат студенти платено обучение извън определения от Министерския съвет план-прием заради оплакванията на вузовете, че средствата, отпускани от държавата, не стигат за издръжката им.

Крайният срок за прием на студенти на платено обучение беше изминалата учебна година. 

Мотивът за удължаването на срока е, че  в "държавния бюджет за 2013 г. не са предвидени достатъчно средства, които да осигурят нормалното функциониране на държавните висши училища".

Право да предлагат платено обучение имат вузовете с висока оценка от акредитацията - между 6 и 10. Те имат право на 5% платени студенти над план-приема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews