"Дакси": Господа управляващи, първо проверявайте, после назначавайте

Александра Маркарян 01 юли 2013 в 16:22 14655 4

Призивът е публикуван на началната страница в сайта на фирмения регистър
Призивът е публикуван на началната страница в сайта на фирмения регистър "Дакси".

"Господа, преди да назначите някого на отговорна длъжност в държавата България, проверете го в Дакси? Данни от информационната система Дакси, които липсват в архивите на МВР, свалиха заместник министър."

Този призив към властта е публикуван на началната страница на фирмения регистър "Дакси", а поводът - гафът с назначението на човек, свързан с групировката СИК на поста зам.-министър и то не в кое министерство, а на вътрешните работи. Иван Валентинов Иванов, който е бил управител на "Секюрити иншуранс къмпани" в Шумен бе уволнен само за часове - след като до назначилия го премиер Пламен Орешарски стигна информация чрез медиите за кариерата на г-н Иванов.

Това назначение бе само едно от серията "несполучливи" в цялостната кадрова политика на кабинета. Още в деня на обявяването на състава на правителството от Орешарски сред имената изпъкна това на "архитекта на "Дюнигейт" Калин Тихолов. След публикация на OFFNews Орешарски оттегли кандидатурата и назначи на негово място за министър на новото министерство на инвестиционното проектиране съседа по бюро на Тихолов в УАСГ Иван Данов. Орешарски избра за министър на спорта близката до Лютви Местан Мариана Георгиева, чието име бе замесено в корупционни скандали, свързани с незаконен прием на албански и сръбски студенти в български университети от времето, когато Георгиева работеше в Министерството на образованието и науката и която в предизборната кампания на партията й ДПС обещаваше на електората, че ще направи всичко възможно децата да носят и буквара, и учебника по турски език в раниците си. Кулминацията на назначенията бе Делян Пеевски, избран по предложение на Орешарски от парламента за председател на ДАНС, което и предизвика мащабни, продължаващи и до днес протести. Протести предизвикаха и назначенията на областни управители, най-вече в Благоевград, където за поста бе избран Муса Палев от ДПС, и в Пловдив.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews