ГЕРБ за Изборния кодекс: По-ниска бариера, мажоритарен вот и онлайн гласуване

Елица Мартинова 28 юни 2013 в 17:57 5221 15

Цецка Цачева Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева Снимка: БГНЕС

Мажоритарен вот, по-ниска бариера за влизане в парламента, пробно онлайн гласуване и борба с мъртвите души в избирателните списъци. Това са част от предложенията в Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, който ГЕРБ внесоха днес.

Миналата седмица от ГЕРБ заявиха, че ще бойкотират заседанията на парламента. Експремиерът Бойко Борисов подчерта, че бившите управляващи ще се върнат в пленарна зала единствено за разглеждане на промените в Изборния кодекс (ИК). Председателят на 41-то Народно събрание Цецка Цачева заяви многократно, че са нужни корекции в съществуващото изборно законодателство, а не изцяло нов текст.

Днес следобед от ГЕРБ внесоха Законопроект, в който излагат вижданията си за подобряване на ИК. Той е подписан от всички депутати в парламентарната група на Бойко Борисов.

По-ниска бариера за влизане в парламента

Едно от най-важните изменения в текстовете на ГЕРБ е предлаганата по-ниска бариера за влизане в парламента. Хората на Бойко Борисов настояват границата да бъде понижена до 3%. На брифинг миналата седмица Цачева коментира, че тази корекция би осигурила парламентарно представителство на повече хора.

Връщане на мажоритарния вот

От ГЕРБ предлагат да се въведе отново мажоритарния вот за народни представители. Предлаганият от тях реглaмент предвижда по един депутат от всички 31 Многомандатни избирателни райони да се избира преференциално.

OFFNews припомня, че в 41-то Народно събрание мажоритарното гласуване бе изключено от Изборния кодекс по настояване на Искра Фидосова от ГЕРБ. Аргументът на управляващите тогава бе, че печатниците, изготвящи бюлетините, няма да успеят да покрият техническите изисквания.

По-строг контрол от страна на ЦИК

Промените, които хората на Бойко Борисов предлагат, вменяват контролни функции на Централната избирателна комисия. Ако влязат в сила, измененията в Изборния кодекс ще задължат ЦИК да осъществява контрол над процеса по отпечатване и разпространение на изборните бюлетини.

Борба с „мъртвите души“ в списъците

От ГЕРБ явно най-накрая са решили да предприемат мерки срещу наличието на т. нар. „мъртви души“ в избирателните списъци. Това става ясно от новото задължение на ЦИК, предвидено в промените: ЦИК да изготвя на три (шест) месеца обобщена статистическа информация за промените в данните от регистъра на населението - Национална база данни "Население", относно лицата с избирателни права и я публикува на интернет страницата на комисията“

По-лесен достъп на гражданите до властта

Измененията на бившите управляващи биха въвели чувствително по-лесен достъп на гражданите до властта. Според досегашния регламент при регистрацията си в ЦИК за участие на изборите партиите и Инициативните комитети трябва да внесат 10 000 лв. депозит. От ГЕРБ предлагат депозитът за партиите да остане, но необходимата за Инициативните комитети сума да е само 100 лв.

От ГЕРБ настояват още независимите кандидати да представят при регистрацията си в ЦИК подписка, подкрепена от 1000 души. Според настоящия изборен кодекс за същата процедура са нужни 5000 подписа.

По-лесен достъп до медийни изяви за независимите кандидати и малките политически формации

Партията на Бойко Борисов предлага в Изборния кодекс да се въведе текст, позволяващ на медиите да осигуряват безплатен достъп до ефирно време за партиите, коалициите и независимите кандидати. Това ще става след изрични споразумения между двете страни. Медиите обаче няма да са задължени да предоставят безплатно ефира си.

Пробен електронен вот 

Едно от най-революционните предложения на ГЕРБ е идеята на изборите след 2014 г. да се въведе пробен електронен вот.

Той ще се провежда в 20 избирателни секции в цялата страна. Те ще се определят чрез жребий на случаен принцип от ЦИК. Избирателите, които искат да гласуват по интернет, подават заявление до ЦИК. Веднъж заявил, че ще упражни правото си на глас електронно, гражданинът няма право да го стори чрез хартиена бюлетина

Измененията на ГЕРБ предвиждат към Министерския съвет да се въведе отделен централизиран орган, който да контролира онлайн гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!