Заплахите към Борисов идвали от психично болни и пияни

Юлиан Христов 28 юни 2013 в 14:08 3144 14

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Заплахи за живота на бившия премиер Бойко Борисов е имало и те са били отправяни предимно от хора в нетрезво състояние или с психически заболявания. 

Това стана ясно от справка, която вътрешният министър Цветлин Йовчев представи пред депутатите. Той отговори на въпрос на Антон Кутев за това дали в министерството има информация за това, че животът на бившия премиер е заплашен и дали самият Бойко Борисов не е подал сигнал в МВР, че животът му е в опасност. 

Йовчев съобщи, че Борисов не е подавал сигнал в МВР, който да съдържа информация за готвено покушение. Във ведомството обаче системно постъпвали сигнали за заплахи за висши държавни служители, които службите проверяват съвместно. В голямата си част сигналите са неточни, не съдържат конкретика и не идват от надеждни източници.

Осем са сигналите със заплаха за живота на Борисов, с които МВР разполага.

Миналата година на тел. 112 в Благоевград е постъпил сигнал от мъж, който заплашил живота на бившия вицепремиер Цветан Цветанов и на Борисов. Криминалистите установили телефонния терорист - жител на с. Долно Българево, който по-късно е въведен за лечение в психиатрично заведение в Благоевград.  В Търговище са постъпили три последователни обаждания със заплаха към Борисов. Извършителят е установен. Това е жител от Омуртаг, който също имал психически отклонения. През февруари 2013 година мъж от Варна е съобщил че ще взриви Бойко Борисов. Мъжът обаче си е оставил всички данни доброволно, след което е бил задържан. Оказало се, че той е криминално проявен. Той обяснил, че действията му били провокирани от инцидента, при който един от лидерите на протестите във Варна - Иван Петров, беше намушкан с нож. Мъжът отправил заплахата в знак на солидарност, тъй като бил приятел с пострадалия. Той се напил и в пристъп се обадил на полицията. Пред разследващите той по-късно обяснил, че не е имал намерение да убива Борисов. Районната прокуратура във Варна е прекратила преписката.

През юни 2012 година в Харманли, мъж в нетрезво състояние е отправил закана за покушението на експремиера. Той е познат на полицията за грабежи, хулиганство и кражба. Мъжът е бил близък приятел на Тодор Тодоров-Чакъра, който беше убит при акция на МВР, ръководена от Борисов в качеството му на главен секретар. Случаят е изпратен до НСО.

Има общо 5 образувани досъдебни производства за закани за живота на Борисов, като те са подадени от нетрезви лица, обобщи министърът. 

От една от постъпилите информации в София ставало ясно, че две лица обсъждали ликвидирането на Борисов от неустановен сръбски гражданин. Заради отсъствието на конкретни факти и обстоятелства, информацията е архивирана.

Миналата седмица Борисов за втори път обяви публично, че има информация за покушението му. Той разказа, че е подготвен арестът му, след която е планирано в затвора да бъде умъртвен. За първи път той лансира версията за ликвидирането му, след като подаде оставката на цялото правителство. Тогава Борисов заяви, че Ахмед Доган е подготвил убийството му, а информацията след това беше опровергана от службите.

Мисля, че България е правова държава с работещи институции, където има върховенство на закона. Убеден съм, че своеволия в такъв размер – задържане без основания, вкарване в ареста и спрямо него да бъде направено покушение, не вярвам дълбоко, коментира Цветлин Йовчев. 

"Ако заплахите за живота на Бойко Борисов се състоят от този контингент – нетрезви и хора с отклонения, какво налага охраната, която ползва той, която не се различава от тази на Цветанов – с по няколко джипа", попита Антон Кутев. Той заяви, че щом МВР не разполага с информацията, която Борисов лансира, то тогава той лъже. "Когато лидерът на една опозиционна партия лъже в медите пред много хора, това показва или някаква склонност, или че го прави с някакъв  интерес. Когато лъже, за да запази своя публичен имидж, за облага, това е проблем за демокрацията като цяло. Моят извод е, че ако той е излъгал, то той няма как да остане лидер на опозицията. За мен бивш премиер, лидер на опозиция, който лъже безогледно всеки път когато това му потрябва, е нетърпимо", коментира Кутев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews