Дебат в парламента: Хулигани ли са протестиращите и защо Фандъкова разрешава бунта

Елица Мартинова 27 юни 2013 в 11:24 5974 35

Протестът: ден осми Снимки: Сергей Антонов
Протестът: ден осми Снимки: Сергей Антонов

Остри критики срещу работата на вътрешния министър Цветлин Йовчев и кмета на София Йорданка Фандъкова изказаха в пленарна зала депутати на "Атака" и "Коалиция за България".

Нападките бяха част от дебата по назначението на вътрешния министър Цветлин Йовчев за вицепремиер.

"Г-н министър, ще успеете ли да овладеете случващото се по площадите на София, подчертавам, на София, а не на България. В крайна сметка, за да се случат всички полезни неща, които дискутираме, е необходима нормална работна среда, която в момента се нарушава от 200-300 протестиращи, които са платени провокатори. Съветвам ви да се освободите от страха от реални, адекватни действия като министър на МВР и да се справите с тези хора. Който не се е вслушал в съветите на "Атака", наистина ви съветвам приятелски, не си е тръгнал от българския парламент по лицеприятен начин", каза Димитър Димов.

Колежката му Магдалена Ташева стигна още по-далеч в критиките си.

"Вчера България нямаше вътрешен министър, затова смятам, че повишаването на Цветлин Йовчев до ранга на вицепремиер, при тъжната атестация, за която ни служи неговата дейност в краткото му време като вътрешен министър, не дава основание за това.

Искам да го попитам следното - вече няколко дни наред се прибирам пеша от кръстовището на СУ до алея "Яворов", което, разбира се, е блокирано, освободено и пусто, за да могат в средата на кръстовището между 50 и 100 души, обикновено хулиганстващи, да стоят на асфалта и да си пият бирата. Тук-таме се вижда самотен колоездач, който си прави осморки, другаде ще забележите самотен скейтър. Вие, г-н министре, сте блокирали километри и километри в средата на една европейска столица, принуждавайки хиляди таксита, десетки коли на частни куриерски служби, да се мотаят на осморки из града, за да търсят как да се приберат и как да си свършат работата.

А вчера не можахте да отцепите 100 м, за да не види светът тази гавра на хулиганстващата, безумна тълпа с народни представители. Не разбирам какъв е вашият критерий за опазване на обществения ред. Да не би и вие да намирате тези протести и техните участници за симпатични, както прави вашият бивш началник и, за съжаление, държавен глава, Росен Плевнелиев?", попита риторично националистката.

Обвиненията във връзка с протестите бяха довършени от Атанас Мерджанов от "Коалиция за България", който прехвърли отговорността за бунта на градоначалниика Йорданка Фандъкова.

"С цялото ми уважение към Вас - не смятате ли, че отговорността за протестите в този им вид  носи не по-малко столичният кмет Йорданка Фандъкова. Реално като представител на ГЕРБ и кмет тя редовно дава разрешенията за подобни митинги. Трябва да се отнасяме със сериозно разбиране към МВР, защото е много тънка границата за спазване на обществения ред", подчерта Мерджанов.

Край на диспута сложи вътрешният министър, който обясни, че органите на реда се опитват да си вършат работата, без да оказват излишен натиск върху гражданите.

"МВР полага абсолютно всички усилия, за да установи лицата, които грубо нарушават реда,  провокират и извършват насилие към останалите. Срещу човека, заради когото е пострадал депутатът на "Атака", има досъдебно производство. Законът позволява предприемането на сила и репресивни действия спрямо лица, които нарушават обществения ред, но границата е тънка, а тази репресия не трябва да превишава един минимум, който е необходим, за да успеят органите да си свършат работата. Виждаме напрежението, което е на улицата, всяко едно действие, което може да се изтълкува като преминаване на границата, може да доведе до още повече напрежение", обясни Цветлин Йовчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!