Прокуратурата погна Цветанов и за СРС-та от Горна Оряховица

19 юни 2013 в 14:08 2368 0

Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов
Съдебната палата в София. Снимка: Сергей Антонов

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство по т. нар. случай "Горна Оряховица", съобщава "Правен свят".

Става дума за случая, при който бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов, изчете от трибуната на парламента информация подслушвани разговори на лекари от горнооряховската болница. Тогава Цветанов обвини медиците, че умишлено са оставили да умре жизнеспособно новородено. “Едно живо бебе е умишлено умъртвено и не му е даден шанс”, каза тогава Цветанов пред депутатите.

Прокуратура прекрати разследването срещу лекарите, поради липса на доказателства за извършено престъпление. Преди това медиците бяха оневинени и от деветорна медицинска експертиза. 

Много преди това прокуратурата беше сезирана и за извършено престъпление от министър Цветанов за това, че е използвал информация от СРС не за целите, за които е събрана. Софийската градска прокуратура (СГП) обаче отказа да образува наказателно производство с постановление на зам.-градския прокурор Божидар Джамбазов, потвърдено от прокурора Бранислав Славов от Софийската апелативна прокуратура.

Предстои делото да бъде възобновено, но производство срещу Цветанов засега не може да бъде образувано, защото той се ползва с имунитет. Имунитетът на депутат се сваля за конкретен случай, така както това беше направено по разследването за незаконните подслушвания. Заради имунитета на Цветанов беше спряно делото за клевета срещу него, което води съдия Мирослава Тодорова. Ако Цветанов не се откаже доброволно от имунитета си по този по това дело, то няма да бъде решено. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови