ГЕРБ са гьонсурати, смятат БСП (видео)

Елица Мартинова 19 юни 2013 в 10:58 2478 7

ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС
ПГ на ГЕРБ. Снимка: БГНЕС

"Лицемерни са вчерашните думи на ГЕРБ, които заявиха, че ще се бъдат по отворени към гражданското общество, след като през мандата управляваха с репресии и натиск. Очевидно имаме работа с гьонсурати", заяви от парламентарната трибуна лидерът на социалистите Сергей Станишев.

След отмениха избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, парламентът ще разгледа Стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на социалното положение на българските граждани, на бизнес-средата и демократизиране на управлението, внесени от Министерски съвет.

В предложенията на кабинета са включени редица промени в социалния сектор. Сред тях са увеличаване на еднократната помощ на семействата с първолаци, възстановяване на Швейцарското правило при индексацията на пенсиите, нов регламент, защитаващ правата на потребителите от монополите, разширяване на кръга от хора, които получават енергийни помощи, и пр.

Според лидера на БСП Сергей Станишев фактът, че ГЕРБ отсъстват от обсъжданията по тези мерки, показва, че те не се интересуват от съдбата на българския народ.

Той обвини хората на Борисов, че се опитват да яхнат протестите и да ги използват, за да се завърнат "на бял кон, за да продължат всичко разрушително".

"Тази декларация е срещу лицемерието. Когато днес България се намира в изключително кризисна ситуация, парламентарната група на ГЕРБ, които заявяват, че са най-голямата политически сила, отсъстват. Мен това отсъствие не ме изненадва, но съм възмутен от мотивите, обявени от г-н Борисов вчера. Какво научихме? Че ГЕРБ отива към гражданите, щели да се разширяват откъм гражданското общество. Кой ще го прави? Хора, които четири години газеха всяка гражданска инициатива, всеки протест, които управляваха чрез страх и репресии. Колко нелепо и колко нахално! Последните два избора, организирани от партия ГЕРБ, показаха ясно, че за тази сила единственото нещо, което има смисъл, е властта като възможност да се обогатяват. С какви очи ще се разширяват към гражданското общество? Очевидно имаме работа с гьонсурати. От първия ден ГЕРБ се държат тотално деструктивно към работата на НС. Досега са участвали в 5% от гласуванията, очевидно няма да участват и оттук нататък, а ще търсят политически дивиденти.  С месеци българският премиер не идваше в парламента, наричаше собствените си депутати "безделници" и те показаха, че са такива, защото отказаха да уважат собствените си избиратели, които са ги пратили в НС. Това е истинската картинка и е ясен мотивът - той е реванш. Те са тези, които търсят реванш - Борисов и Цветанов, и искат да яхнат протестите са собствена употреба и да се върнат на бял кон във властта, за да продължат всичко разрушително, което правеха през последните четири години. Все повече информации идват за това, че ГЕРБ се опитват да променят характера на протеста. Как изведнъж нахлуват сред гражданите хора, мотивирани и подготвени с нещо друго", каза председателят на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови