Станишев: Пеевски премина през личностен катарзис (видео)

Елица Мартинова 18 юни 2013 в 15:15 10750 15

Сергей Станишев, Снимка БГНЕС
Сергей Станишев, Снимка БГНЕС

"Видях човек, който е преминал през силен личностен катарзис", коментира с поетичен тон личността на Делян Пеевски председателят на БСП Сергей Станишев. Той бе притиснат от журналисти да даде собствената си оценка за личността на скандално избрания за шеф на ДАНС Пеевски.

Думите на Станишев бяха посрещнати със смях и ръкопляскания от репортери. Реакцията на медиите срещна остра реакция не само от страна не само на лидера, но и на председателя на НС Михаил Миков.

"Не са много хората, които са готови с решителност да рискуват личния си живот. За да се бори човек в тази сфера, знаете, че се изисква да бъдат засегнати много влиятелни личности. И нека част от реакциите да ги спестявате, защото много дълго време и медиите, и обществото много дълго ръкопляскаха на сегашния министър-председател. Почти всички медии, и медийната, и обществената среда бяха такива. Защо не задавахте въпроси на г-н Борисов, който по три месеца не идваше в парламента, не идваше дори за гласуването на бюджета и който превърна парламента в една изтривалка", попита с назидателен тон червеният лидер. 

"Колеги, опитвате се да внесете един тон в пресконференцията, който много напомня на тона в Народното събрание. Взаимната ни чуваемост е доста съществено условие не само за нашето отношение, а за всичко, което се случва в България", включи се в поучителния маниер на лидера си председателят на НС Михаил Миков.

Вместо разкаяние: Станишев похвали кабинета и оплю противниците си в БСП

Във вторник в централата на БСП се проведе брифинг след заседание на партийното Изпълнително бюро. Противно на очакваното, основната тема на пресконференцията не бе кризата в столетницата или изборът за шеф на ДАНС. Станишев използва медийното внимание, за да похвали кабинета "Орешарски" и да оплюе опонентите си в БСП, които искат оставката му.

В началото на брифинга председателят на ПЕС спомена за "грешката" с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Това обаче бе само повод за Станишев да изтъкне масовата подкрепа, която получава вътре в партията. Той съобщи, че в петък ще свикат извънредно заседание на Националния съвет. По думите на лидера ръководството има готовност да поиска вот на доверие от партийните членове.

"В тази ситуация позицията на ИБ ще е безотговорно в този момент да се подават оставки - това е най-мечтаният сценарий за Борисов и Цветанов. Оставката на председателя на партията  означава предизвикване на вътрешнопартийна криза, това няма да укрепи правителството на Орешарски, ще доведе до нестабилност. Това ще доведе до един-единствен избор - ГЕРБ отново на власт или предсрочни избори по стария Изборен кодекс", каза Станишев.

"Добре разбираме, че има много хора в БСП и сред избирателите, които са тежко смутени - морални и политически, от създадената ситуация и очакват искрени отговори защо се стигна дотук. Аз съм готов да дам тези отговори, но често зад загрижеността за партията стоят лични подбуди. В БСП има дежурна опозиция, която се опитва да използва сложната ситуация за лични цели и позиции", констатира лидерът на столетницата по отношение на собствените си колеги, които настояват за оставката му след гафа с Пеевски.

"Очевидно непризнаването на резултатите от Конгреса, на който се избираше председател, намери своя повод и лицата са същите", включи се в подкрепа на лидера си Михаил Миков.

Станишев използва случая и за да похвали кабинета "Орешарски".

"За по-малко от 20 дни бяха реализирани мерки и действия, за които на Борисов и Цветанов не им достигнаха три години. На много семейства се вдига подкрепата за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, вчера беше обявено, че токът може да поевтинее с до 5%, дадоха се помощи на семействата в нужда, които тази година ще изпращат първолаци", заизрежда Станишев, след което за пореден път даде обяснения около приоритетите на плана "Орешарски".

Червеният председател не пропусна да коментира и протестите. По думите му кабинетът се е вслушал в исканията на хората.

"Ние се отнасяме с уважение към спонтанните протести, към хората, които с емоция изразяват  своята гражданска позиция. Действията на правителството показват, че те са чути. Трудно може да се отрече, че голяма част от протестиращите са хора, които не са представени в парламента. Знаете, основните протести са в столицата, тъй като в София сините са доста по-високо представени и се чувстват като хора, които нямат свои говорители в НС. Наред с това, в последните два дни се променя характерът на протеста, особено във вечерните часове. Имаме информация от цялата страна за организиране, разплащане, извозване на хора, които се включват в протестите и се стремят да ги насочват, да ги радикализират и да предизвикват безредици", предупреди Сергей Станишев.

Силно впечатление направи фактът, че председателят на ПЕС явно се чувства застрашен, тъй като се движеше с утроена охрана. Вместо обичайния един бодигард, за Станишев бдяха трима души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!