Мобилизираха атакисти да бранят Сидеров (снимки + видео)

Елица Мартинова 17 юни 2013 в 20:43 6662 58

Около 200 активисти на „Атака” заградиха пътя към централата на партиятa. Снимка: Булфото
Около 200 активисти на „Атака” заградиха пътя към централата на партиятa. Снимка: Булфото

Около 300 активисти на „Атака” заградиха пътя към централата на партията в София. Блокирани бяха  улиците „Г. С. Раковски”, „Врабча”, "Московска" и бул. "Дондуков".

По цялата отсечка на ул. "Раковски" в участъка между ул. "Московска" и бул. "Дондуков" бяха насядали млади момчета. Част от тях носеха дървени палки, които за оправдание пред репортерите определят като "поставки за знамената" на партията.

Те отказваха да говорят пред медиите и не пожелаха да обяснят защо са тук. Репортер на OFFNews успя да завърже разговор с една от компаниите, дошли да бранят честта на лидера Сидеров, и разбра, че част от момчетата със сигурност не са от София.

"Не видяхте ли какво направиха вчера? Изпочупиха стъклата на партията. Ние сме тук, защото сме недоволни от назначенията и политиката на партиите от Прехода", обясниха активистите пред OFFNews.

В района имаше над 10 автомобила на жандармерията. Властите бяха заградили входовете за ул. "Раковска" откъм ул. "Московска" и бул. "Дондуков". 

Полицаите обясниха, че по-рано вечерта автобус от Самоков е докарал поддръжници на "Атака" и ги е стоварил на ул. "Московска".

Още от 20 ч. от централата на "Атака" ехтеше предизборният химн на партията "Давай Волене, ние сме с тебе", химнът на България и "Шуми Марица". Поддръжниците на Сидеров изчакваха, почти мълчаливо, ходът на протестиращите, които се очакваха да настъпят към централата от бул. "Дондуков". 

Репортер на OFFNews.bg забеляза, че в периода между 20.30 ч. и 21.30 ч. в централата на партията постоянно влизат и излизат снажни младежи. Най-вероятно става въпрос за активисти на "Атака", тъй като по това време в барикадирания участък нямаше други хора. Не е ясно защо потокът от и към централата на националистите бе толкова голям, но всяка минута към сградата се стичаха по един-двама души.

Протестът срещу "Орешарски" стигна до централата на "Атака" към 21.30 ч. Пет минути преди това лидерът на националистите Волен Сидеров излезе на ул. "Раковска" и произнесе проучвствена реч, с която мобилизира насядалите по бордюрите активисти. Той обясни на своите сподвижници, че хората, които съвсем скоро ще дойдат до централата, са провокатори. Сидеров не спести и критиките си към полицията, която, въпреки обидите, остана на поста си.

Демонстрантите се опитаха да нахлуят към сградата на "Атака" откъм бул. "Дондуков", както очакваше полицията. Към 21.30 ч. се бяха стекли близо 2000 души. Те скандираха обиди към партията на Сидеров, припомнящи за избора на атакист № 1, с който той осигури подкрепа на кабинета "Орешарски".

Двете тълпи буквално изригнаха една срещу друга, сипейки обиди и бутилки от минерална вода една към друга. Докато протестиращите срещу кабинета скандираха, Сидеров не спираше да окуражава поддръжниците си по мегафона.

Активистите на "Атака" и протестиращите бяха разделени единствено от кордон на жандармерията. Полицаите, оборудвани с каски и щитове, бяха образували жива верига между двете тълпи, докато над тях прехвърчаха бутилки, а на няколко пъти и пиратки. Полицията бе заградила с кордон и съседните улички, като не допускаше дори цивилни граждани да преминат.

По време на демонстрацията прелитащите предмети раниха момче и момиче от протеста срещу кабинета. Към 22.30 ч. редиците от противниците на "Атака" бяха разцепени от допълнителни полицейски екипи, дошли, за да подсилят жандармеристите.

Малко след 23 ч. по-голямата част от демонстрантите изгубиха интерес и решиха да се отправят към сградата на парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!