Кабинетът да извади парите от ПИБ и КТБ

Евгений Дайнов 17 юни 2013 в 12:28 18228 83

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

Нещо стана ясно точно миналата година по това време при окупацията на Орлов мост срещу Цеко Минев.

Това, което стана ясно при него, се потвърди през зимата и се потвърждава и сега. В България има една голяма и съществена част от обществото, която стигна до извода, че преходът в страната произведе олигархичен модел на управление и на властта. При това силно мафиотизиран, където всички икономически интереси сe събраха в една групичка. Те използват държавата като своя лична собственост.

Всичките тези протести от миналото лято до днес сигнализират, че България се намира в дълъг период от поне пет години, през който обществото се опитва да се отърси от тази олигархична структура и търси начини да преструктурира властта в държавата или да преструктурира приоритетите й, така щото управлението да бъде в полза на общото благо, а не на пет човека.

Това е поредният епизод. По тази причина предупредих преди месец, че изборите не са решили нищо. Изборите, които бяха, са една от многото спирки на този бавен влак на постигането на нов обществен договор. Как ще свърши това? След пет години, когато теглим чертата, може да свърши по два начина. 1. Оптимистичен вариант. България ще е постигнала преструктуриране на властта, така че тя вече да не е олигархична. 2. Песимистичният вариант. България няма да е имала сили да разкара олигархията. Тя ще управлява за дълго. Срещу нея ще има все по-рехави протести, както в Русия. Тези протести няма да са успешни, защото те нямат политически носител.

В момента виждаме, че и двата варианта са възможни, но днес по-скоро се разиграва лошият вариант. Няма политическа сила, която да влезе в парламента, в правителството и във властта и да направи това, което гражданите искат. Моментът е опасен. Представете си, че на министър-председателят Пламен Орешарски му писне и подаде оставка. Какво става? Връщат се ГЕРБ разярени и отмъстителни. Някакви остатъци от ДПС и БСП се разбират с тях и всичко се закучва.

Имаме три пласта. Първият е свързан с назначенията. Проблемът не е само в назначението на Делян Пеевски, има и други подобни. Те са назначения на различни групировки. Всичките те трябва да бъдат отстранени още тази седмица. Вторият е на ниво правителство. То трябва да заяви ясно, че до края на тази седмица изтегля парите си от Корпоративна търговска банка и от Първа инвестиционна банка. Това трябва да бъде заявено категорично. Трябва да се следват правилата, разписани от служебното правителство. Така ще даде заявка, че може да се изправи срещу групировките. Трето, институционално и законово съвземане. Да се гласува новият правилник на Народното събрание, да се направят съответните назначение съобразно него, да се промени Избирателния кодекс и т.н.

Текстът е публикуван в агенция БГНЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!