Грандиозният протест в София срещу хората, издигнали Делян Пеевски (снимки и видео)

Александра Маркарян 15 юни 2013 в 18:24 34029 71

Протестът срещу Орешарски Снимка: Сергей Антонов
Протестът срещу Орешарски Снимка: Сергей Антонов

Оттеглянето на Делян Пеевски от поста шеф на ДАНС не успокои гнева на хората. Протестът, който вече е "Срещу политиците, издигнали Делян Пеевски за шеф на ДАНС", се превърна в един от най-големите от 1997 г. насам.

В пика му хората бяха не по малко от 20 000.

Колко голям ще е протестът пролича още в 18:30 часа. Тогава в  "триъгълника на властта" - между Министерски съвет, Президентството и бившия Партиен дом се бяха събрали над 5 000 души, а по околните улици се стичаха още и още хора.

Очевидно хората до последния момент не бяха сигурни дали ще има протест, след като Пеевски обяви, че се отказва от шефския пост в ДАНС. Мнозина са тръгнали към центъра, едва след като са видели колко хора вече са се стекли там.

Хората носят маски на прасета, Делян Пеевски и Цветан Василев.

Полицаите са много повече, отколкото вчера и са по-тежко въоръжени. Репортер на OFFNews изброи 2 автобуса, 6 коли за арести и 20 патрулки.

Между протестиращите и органите на реда няма напрежение.

Хората крещят "Оставка" и "Мафия" и надуват свирки. Към вчерашните скандирания "Червени боклуци" и "Кой не скача е червен" все по-често се чува и не особено любезното "Волен - курво!".

Прави впечатление плакатът: "Коя е следващата ви свинщина, господа управляващи".

Доста остри са и възгласите срещу журналиста от телевизията на КТБ Николай Бареков. Хората влизат в пререкания с репортерите и операторите на телевизията. Питат ги "Къде е големия журналист?", "Страхуват ли ви хората?" и крещят "Бареков е боклук".

Няколко души, с вид на футболни хулигани, нападнаха буса на ТВ7, спукаха му гумите и счупиха фар. Хората от протеста успяха да ги озаптят и да спасят екипа репортери, както и колата от още по-голям погром. (Видео от случката тук)

В 20:00 часа площадът пред Министерски съвет отесня и хората тръгнаха към парламента. Хората са толкова много, че тясната улица "Цар Освободител" не може да ги поеме и в момента най-много хора има на площада пред БНБ.

Като тип хората са същите, както и вчера - най-вече млади, усмихнати и интелигентни лица. Забелязват се много известни лица. Има много майки с деца и бебешки колички.

Като настроение обаче протестът е коренно различен от вчера. Докато вчера се усещаше по-скоро гняв и обида, днес е истински празник, настроението е приповдигнато. Чуват се викове "Победа, победа!".

Полицаите са много повече, но се държат доста по-дискретно и не се усеща никакво напрежение.

Към 20:20 часа и площадът пред Народното събрание се оказа тесен. Хората вече тръгват към Орлов мост, но това е не толкова плод на някакво решение, а по-скоро причината е, че площадът не може да ги побере. 

В момента е трудно да се прецени колко са, но няма да е пресилено да се каже, че броят им е надхвърлил 20 000 души.

В 20:27 часа Орлов мост беше блокиран. Блокирани са и булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски". По "Цариградско шосе" колите се отбиват още на "Алея Яворов". Спрени са всички автобуси и тролеи.

Скандал избухна между протестиращите и водач на "Мерцедес", който се опита да мине през блокадата. Протестиращите го спряха и го принудиха да се върне обратно.

Малко по-късно подобен конфликт имаше и с тролейбус, който се опита да мине през моста. В момента някои от автобусите обръщат в края на мантинелата на "Цариградско шосе" преди моста, но повечето се отклоняват много преди това.

Около 21:15 часа множеството тръгна по бул. "Евлоги Георгиев" към НДК със скандирания "Волен се обряза", "За да има мир - БСП в Сибир" и "И преди, и сега, БСП е мафия".

Движението по бул. "Граф Игнатиев" бе спряно.

Минавайки покрай жилищните райони, протестиращите викат: "Елате с нас, протестът е за вас". Много хора излизат на прозорците на кооперациите и махат и ръкопляскат на протестиращите. Други слизат и се присъединяват към шествието, а бройката на хората продължава да се увеличава.

Около 21:40 часа шествието достигна Моста на влюбените при НДК. Полиция спираше колите.

Около 22:00 часа демонстрацията вече тръгна по бил. "Витоша". Хората скандират "Българийо, събуди се!", "Всеки ден ще е така!", "Бягайте! Идваме!". Спорно дали повечето гняв е срещу ДПС или срещу "Атака", която първо осигури идването на власт на правителството, а след това и назначението на Делян Пеевски. Със сигурност обаче заканите към Волен Сидеров са по-цветисти.

22:20 часа - Протестът вече е пред Съдебната палата и тръгва към централата на БСП на "Позитано" 20. Множеството е по целия булевард "Витоша", докъдето поглед стига.

22:30 часа - Два плътни кордона полицаи пазят централата на БСП. Вторият е с каски и тежко въоръжен. Хората им викат "Еничари, еничари!".

22:40 часа - Протестът тръгва към централата на ДПС, която е в непосредствена близост до тази на БСП. Сградата е обградена от 2 кордона тежко въоръжени полицаи. Още един автобус полицаи стоят в резерва наблизо, както и още 15 патрулки. Бул. "Стамболийски" е затворен. Хората викат "Долу ДПС" и "Волене, излез!".

20:50 часа - Чуват се скандирания, които призовават митинга да тръгне към централата на "Атака". Хората вече намаляват.

23:10 часа - Шествието вече е пред централата на "Атака". Кордонът полицаи посрещна протестиращите със свалени каски, оставени на земята. Протестиращите отговориха с ръкопляскания. В момента хората скандират "Волен - прасе, турско мекере", "Предател"  "Турци сте!", "Волен - курво!" и станалата култова фраза "ИЗВИНИСЕБЕ".

23:45 часа - Остатъците от протеста отново блокираха Орлов мост. Хората не са повече от 30-40. Те демонстративно седнаха на платното. Полицията реагира веднага и спря колите. В момента полицаите преговарят със седящите да освободят кръстовището.

Към полунощ кръстовището бе напълно отворено за движение на автомобили. Протестиращите си отидоха със скандирания "Утре пак!".

Въпреки че днес Делян Пеевски написа отворено писмо, че е готов да се оттегли, а Орешарски и Местан обявиха, че ще изберат нов председател на ДАНС, протестите не стихват в цялата страна.

Във Варна протестиращите блокираха Аспаруховия мост и искане за оставка на цялото правителство.

Около 500 души излязоха на протест в Пловдив.

Снимките от протеста:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!