Версията на "Дневник" за назначението на Делян Пеевски

14 юни 2013 в 12:22 9852 21

Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС

Веднага след като гръмна новината за назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС, плъзнаха различни версии за мотивите за това действие. Първата бе публикувана в онлайн изданието "Дневник". Пускаме я едно към едно:

Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада" - така лидерът на БСП Сергей Станишев обяснил тази сутрин на депутатите си защо настоява да подкрепят кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), разказаха депутати от левицата.

Около 16. 30ч. вчера всички депутати от БСП са получили SMS-и за извънредно заседание на парламентарната група в 8.30ч. тази сутрин. Когато се явили за сбирката, пристигнал премиерът Пламен Орешарски, който им съобщил, че ще предложи кандидатурата на Пеевски.

Пред групата Станишев и Орешарски обяснили, че имали информация за готвени антиправителствени протести, финансирани от мощни икономически групировки. По техни данни зад протестите стояла ГЕРБ.

Двамата казали, че в нестабилната ситуация в държавата била нужна силна ръка, което било осигурено с преместването на ГДБОП в ДАНС и концентрирането на власт в агенцията. Депутатите от левицата обаче не можаха да обяснят как назначаването на Пеевски ще осигури стабилност на страната и ще предотврати протести.

Премиерът мотивирал пред левите депутати предложението за Пеевски с това, че кандидатурата била съгласувана с партньорските спецслужби.

Депутатите буквално онемели от изненада, разказаха участници в сбирката. Петнайсетина, сред които Янаки Стоилов и Стефан Данаилов, реагирали почти в един глас, че това е политическо самоубийство за БСП.

Най-остър в изказването си бил Георги Кадиев, който в крайна сметка не гласува в залата за Пеевски. Било решено кандидатурата на Пеевски да бъде подложена в групата на гласуване. Резултатът бил, по данни на различни депутати, между 50 и 57 гласа "за", а останалите до 84 - "против" и "въздържал се".

Заради острата дискусия в лявата група заседанието на парламента закъсня с около 15 минути. В крайна сметка кандидатурата изненадващо влезе в зала и беше гласувана набързо, като единственото изказване в подкрепа на номинацията беше на лидера на БСП Сергей Станишев.

В почивката на парламента, когато депутатите Георги Кадиев, Петър Мутафчиев и Георги Свиленски бяха излезли на разговор пред служебния вход на парламента, при тях дойде млад мъж, който се представи като "Ивайло Бонев, на 28 г., завърнал се преди година в България".

"Как не ви е срам най-големия престъпник да го изберете да управлява държавата", обърна се той към депутатите и обясни, че е излязъл от работа, за да погледне в очите хората, които са гласували за тази кандидатура. По сходен начин миналата седмица музикантът Васил Гюров причака депутата от БСП Спас Панчев пред изхода на БНТ, за да му каже в очите, че е възмутен от нагласата на партията му да либерализира отново режима за пушене на обществени места.

"Това е пълно безочие, правите така, че младите хора да напуснат България и тук да останат онези с кебапчетата, които да гласуват и да ги управлявате", обърна се Бонев към депутатите. Те демонстрираха мълчаливо съгласие с мнението и от време на време питаха дали сега е по-добре.

Кадиев му обясни, че е отказал да гласува за Пеевски и че не може да носи отговорност за поведението на всички депутати. Мъжът смекчи тона и обясни, че не е дошъл да се кара, но има възможност да се установи в Дания и през септември смята да замине.

Никой ли не милее за България и за българите, къде е тоя националист Волен Сидеров, питаше още Бонев. По думите му изходът от "развиващия се сценарий" е сваляне на правителството и нови предсрочни избори.

Малко по-късно от същия вход излезе и лидерът на БСП Сергей Станишев. Бонев възпитано се обърна към него с молба да поговорят, но Станишев го подмина и се качи в колата си. По пътя, застигнат от репортерски въпрос: "Не се ли оплаквахте и вие от медиите на Пеевски?", Станишев отвърна с ехидна усмивка и контравъпрос: "Кои?", след което отпътува.

Междувременно вътрешнопартийната опозиция в БСП обмисля какви действия да предприеме за свалянето на Станишев от лидерския пост в БСП.

Текстът е публикуван тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!