Протестиращи бойкотират Орешарски: С терористи не се преговаря

Николаос Цитиридис 14 юни 2013 в 12:03 8088 11

Министерски съвет Снимка: БГНЕС
Министерски съвет Снимка: БГНЕС

Протестиращи, част от Движение „Граждански контрол”, напуснаха демонстративно Министерския съвет, където трябваше да се срещнат с премиера Пламен Орешарски. Причината е назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС.

Срещата беше насрочена за 10 ч в петък и в нея трябваше да се обсъди началото на съвместната работа за подобряване на условията на живот в България.

"Това решение на Орешарски само потвърди, че той е марионетка, политически зависим премиер. Той обслужва само и единствено олигарсите. Премиерът назначава и олигарси на високи постове в страната. В момента на срещата има само "удобни" НПО-та, а до каквото и да било решение за доброто на България няма да се стигне с тях", коментира пред OFFNews Янко Петров, едно от лицата на февруарските антиправителствени протести.  

"С терористи не се преговаря, това е предателство", бяха категорични други от представителите на протестиращите, които новината за назначението на Пеевски свари на жълтите павета пред Министерския съвет.

По конкретната предварително зададена тема на срещата - монополите, гражданите коментираха, че в тези сектори се деребейства. "Спират тока на хората, имаме такива сигнали от Сандански, от Пловдив.  В 21-ви век майки с деца, пенсионери и безработни не могат да си платят тока и стоят на тъмно", гневят се те.

Пред протестна буря Орешарски свика 2-часова седянка на общи теми

Повече от два часа премиерът Пламен Орешарски обсъжда с представители на неправителствените организации въпроси, свързани с подобряване на условията на живот в страната, съобщи правителствената пресслужба.

Два часа и половина продължи срещата между премиера Пламен Орешарски и повече от четиридесет представители на протестиращи в сградата на Министерския съвет, съобщи пресслужбата.

На срещата бяха обсъдени въпроси, свързани с подобряване на условията на живот в страната и по-конкретно – решаване на проблема с междуфирмената задлъжнялост, механизмите за намаляване цените на лекарствата, борбата с нелоялната конкуренция, начините за регулиране на монополите в България.

Обсъдени бяха и възможностите за промени в Изборния кодекс, както и по-широкото представителство на гражданското общество и неправителствените организации.

Изразът за "седянката" е на самия Пламен Орешарски. Като финансов министър в правителството на тройната коалиция заедно с колегата си по образованието Даниел Вълчев той трябваше да се срещне с протестиращи учители. На срещата камера на бТВ улови като Орешарски се навежда към Вълчев и му казва тихо "хайде да разпускаме седянката" 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!