Конституционният съд отказа да брои бюлетини

Юлиан Христов 13 юни 2013 в 14:39 1840 0

Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов
Конституционен съд. Снимка: Сергей Антонов

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането за частично касиране на изборите, което беше внесено от Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

В искането, което беше внесено чрез подписите на депутати от групата на ГЕРБ, се настоява за повторно преброяване на бюлетините от всички 11 902 секции в страната. Мотивите са, че е достатъчно във всяка една от тези секции да има по една бюлетина за НФСБ, която да е обявена за недействителна, като по този начин на партията не се дава възможността да прекрачи 4%-вата бариера. От НФСБ изчисляват, че за да минат бариерата са им били необходими 10 518,8 гласа. В искането на партията е записано: "С оглед доказване на тези твърдения е необходимо да се назначи съдебна експертиза със задача вещите лица да извършат повторно преброяване на гласовете, подадени в изборите за народни представители, изразяващо се в повторен преглед на всички бюлетини, обявени за "недействителни."

Това искане е оставено без уважение от Конституционния съд. Съдът също така отхвърля и исканията за изслушване на свидетели по делото, както и настояването за графологична експертиза, която да установи на каква част от положените подписи на избирателите в избирателните списъци за гласуване в Турция са положени от едни и същи лица.

Съдът обаче назначава няколко други проверки. Съдиите изисква от ЦИК да предостави заверени копия от протоколите на СИК и РИК в Габрово, Варна, Бургас, Кюстендил, 24 МИР София и Пловдив, заверени копия от избирателните списъци и протоколите от СИК от избирателните секции в Турция, както и списък на членовете на СИК в Турция.

Съдът изисква още ЦИК да предостави информация за нарушаване на изборния процес в Турция, включително и за гласуване на избиратели повече от един път. Трябва да бъде предоставена и информация за това в колко и кои секции извън страната по време на изборите на 12 май 2013 г. са гласували повече от 1 000 избиратели. За целта българският посланик в Турция трябва да предостави информация за организацията и редът на гласуването в избирателните секции на територията на страната.

Съдът иска информация и за това колко от гласувалите са разполагали с валиден български документ за самоличност и колко от гласувалите, които нямат такъв, са подали заявление за издаване на нови документи преди 12 май 2013 г.

Отделно от това е назначена и тройна съдебна експертиза, която да даде заключение за това колко от избирателите, включени в основния избирателен списък във всичките 86 секции са гласували в изборния ден и колко от тях не са участвали в изборите; каква е общата бройка на гласувалите в Турция лица по избирателните списъци и по протоколите на СИК; колко лица са включени в избирателните списъци, без за тях да са попълнени изискващите се данни от документа за самоличност – номер на лична карта или паспорт и ЕГН; в колко избирателни секции в Република Турция са гласували повече от 935 избиратели и каква е общата бройка на гласувалите в тези секции над числото 935; как е разпределен вотът на избирателите – действителни гласове, недействителни гласове, действителни гласове, подадени за различни политически партии и коалиции от партии; дали допълнителните страници на избирателните списъци в секциите в Република Турция, където под разделителната линия са дописвани явилите се в изборния ден избиратели, са подписани от председателя или друг упълномощен член на СИК.

Конституционният съд вече допусна искането на ГЕРБ за цялостно касиране на вота. Все още няма определение по искането на РЗС, с което се настоява за отмяна на вота от Турция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови