Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

МВР търси полицейски лидери

Юлиан Христов 13 юни 2013 в 12:20 3039 2

МВР Снимка: БГНЕС, архив
МВР Снимка: БГНЕС, архив

Служителите на МВР ще бъдат отсявани по професионални характеристики и ниво на компетентност по проект "Новият полицейски лидер".

Новият вътрешен министър Цветлин Йовчев даде зелена светлина на обществена поръчка по проекта, който ще бъде финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет" и съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Проектът предвижда модернизиране на оборудването в Института по психология при МВР и регионалните му центрове в Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Благоевград и Монтана.

Срещу близо 208 хил. лв. институтът трябва да се сдобие с нови компютри и програма за статистически анализ на данни от изследванията, които ще правят МВР-психолозите. Програмата ще трябва да може да прави и оценка за това дали служителите на МВР са издържали или не съответния психотест.

Форсирането на работата по проекта идва след заявеното намерение на новия вътрешен министър за оценка на качествата на личния състав във ведомството. „Това нещо ще го определим на база на няколко критерия, по които всеки ще бъде оценен – лоялност към системата, компетентност, знания и умения“, каза той в едно от първите си интервюта в края на май. Според министъра „всички хора, които по един или друг начин се установи, че не са лоялни, не са компетентни, не са съпричастни към дейността на министерството и резултатите, които постигат, няма да имат достоен ръководен пост“.

Според него основният проблем в МВР е течът на информация от нелоялни служители. „Като че ли моделите, на които бяхме свидетели и от успешните модели на много хора за кариерно развитие, бяха свързани с това, че те получаваха подкрепа за назначенията си отвън“, коментира пред ТВ7 министърът.

Реализирането на програмата кореспондира и с намеренията на Цветлин Йовчев да работи върху повишаването на компетентността на служителите в системата чрез постоянно обучение. 

Още миналата седмица министърът започна кампания по затягане на дисциплината във ведомството, като стартира проверки на патрулните автомобили. Проверките трябва да установят дали служителите пушат в автомобилите, как изпълняват задълженията си, къде стоят полицейските автомобили по време на дежурство. Проверките са и за корупция сред униформените.

Заради слаби резултати в работата им новият министър вече уволни някои началници на Областни дирекции на МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!