Вижте как ще изглежда кръстовището на две нива на Лъвов мост

Нели Чолашка 11 юни 2013 в 13:44 16919 16

Проектът на кръстовището на Лъвов мост.
Проектът на кръстовището на Лъвов мост.

Проектът за изграждането на кръстовището на две нива на Лъвов мост е готов и ремонтът може да започне още тази година, каза за OFFNews главният архитект на София Петър Диков.

Все още няма точна дата за началото на строителството, защото се очаква подписването на договора между Столичната община и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Банката ще отпусне 100 млн. лв. за основен ремонт на ключови булеварди и кръстовища в София следващите 4 години, а общината ще вложи още 100 млн. лв. собствени средства.

Проектът на инж. Йордан Прашанов за Лъвов мост предвижда сегашното кръстовище да стане кръгово. Историческият мост и паметниците с лъвовете ще бъдат запазени.

На второто ниво ще има два тунела - северен и южен по бул. "Сливница", които осигуряват директното движение в двете посоки – към Сточна гара и ул. "Опълченска".

За пешеходците ще бъдат изградени два нови моста над реката, както и пешеходен тунел на нивото на метрото, което вече се движи под Лъвов мост.

"При започване на строителството най-напред ще бъде спряно за 4 месеца движението по северното платно на бул."Сливница", като трафикът ще минава по  южното платно, а след това и по южното, като движението ще бъде по северното.

След като бъде изграден участъкът на север и изток от съществуващия мост, бул. "Мария Луиза" ще бъде затворен за кратко, за около месец ще бъде спрян и трамваят", коментира инж. Прашанов за онлайн изданието на "Строителство градът".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews