Добра новина ще е, ако на 1 юли няма увеличение на тока

10 юни 2013 в 08:49 3242 15

Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев. Снимка: БГНЕС

10-ина дни след като заяви, че е разпоредил "нулево увеличение на тока", енергийният министър Драгомир Стойнев отстъпи от позицията си.

"Добрата новина ще бъде ако на 1 юли цената на тока, не се вдигне", заяви министърът тази сутрин в интервю за bTV.

На 31 май по време на заседание на обществения съвет към Министерството на икономиката и енергетиката той заяви: "Законът за енергетиката може би ще търпи корекции, но аз съм задал крайния резултат – нулево увеличение на тока".

Стойнев поиска премахване на такса "пренос".

"В момента България се използва като транзитна държава, през която преминава електроенергия, но ние не получаваме нищо от това. Следователно сектор „енергетика” у нас не работи и ние не можем да изнасяме своя ток.Защо не работи секторът сега? Защо не можем да изнасяме? Защото има такса „износ”, която не е конкурентна и за една година сме загубили 1,5 млрд. лева", заяви той.

 

Цената за пренос зависи от ДКЕВР, която до края на месеца трябва да има нов модел за формиране на енергийния микс.

"На границата има такса „достъп” и такса „пренос”, които не позволяват да изнасяме. Ако отново на българската енергетика й се позволи да изнася електроенергия, това означава, че ще има работа за миньорите и развитие на сектора", допълни той.

Стойнев коментира и темата "Белене". 

Няма политическо решение за рестартиране на проекта, заяви Стойнев - единствено Народното събрание може да вземе такова решение, каза Стойнев.

"Ние не сме преговаряли за проекта АЕЦ „Белене”, нито имаме финансова възможност да строим проекта, което означава, че на този етап проектът няма развитие", заяви още министърът на икономиката и енергетиката.

Подобно на премиера Орешарски обаче,  той направи уговорката, че все пак в бъдеще проектът можел да бъде размразен.

"За съжаление или за радост на някои хора Народното събрание взе решение проектът да бъде замразен. От нататък е необходимо да се направи техническа проверка на проекта и с оглед на бъдещото потребление на електроенергия в района да се обсъжда евентуалното размразяване на проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, отбеляза още министър Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!