Авария на лифт на Витоша прати три деца в "Пирогов"

Милен Енчев 09 юни 2013 в 17:29 13892 34

Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС
Драгалевският лифт. Снимка: БГНЕС

Три деца са пострадали при техническа авария на Драгалевския лифт на Витоша днес, научи OFFNews. Децата пътуват към болница "Пирогов".

Пострадалите деца са три момичета - две 13-годишни и едно на 15. Едното дете е с "открито счупване на дясната подбедрица", т.е. с фрактура и рана, и е прието за лечение в болницата, съобщиха от пресцентъра на "Пирогов". Другите две деца са само с контузии и не се налага хоспитализиране.

OFFNews потърси за информация за инцидента собственика на лифта - "Витоша ски" на мобилните номера в сайта на фирмата, но никой от тeлефоните не отговори. Както наш читател, очевидец на инцидента, информира във форума, седалката на лифта, на която е било раненото дете, се е откачила от носещото въже и се е блъснала в предната, където са седяли двете му приятелки. София. Три деца са пострадали при инцидент на открития Драгалевски лифт на Витоша. Информацията за откъсналата се седалка бе потвърдена от пресцентъра на столичната полиция - произшествието е станало към 16.30 часа на междинната лифтова станция „Бай Кръстьо”.

Драгалевският лифт е стар и от фирмата редовно обясняваха в последните години, че е опасен и се нуждае от подмяна. Въпреки това Агенцията за държавен технически надзор всяка година констатира, че съоръжението е изправно и разрешава използването му. Този лифт се използва от "Витоша ски" като коз в спора й с държавата за разширяване на ски зоната в природен парк "Витоша", след като през 2010 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова спря устройствения план на фирмата за нова ски зона с нови лифтове и писти.

За подмяна на старите съоръжения обаче настояват и неправителствените екоорганизации, които са срещу проекта на "Витоша ски". Фирмата е свързана с концесионера на ски зона Банско "Юлен" - в ръководството и на двете е юристът Петър Петров. И двете ски фирми са свързани с председателя на федерацията по ски и акционер в Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!