98% от обществените поръчки се печелят от 2% от фирмите

09 юни 2013 в 16:20 4016 5

Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС
Елеонора Николова. Снимка: БГНЕС

Около 98% от обществените поръчки, провеждани в страната, се печелят от 2% от фирмите. Това показват данните на центъра за превенция и противодействие на корупцията и противодействие на организирана престъпност, известен като БОРКОР, обяви шефката на звеното Елеонора Николова пред БНР.

Центърът е направил анализ на слабите места в търговете, заради които се допускат корупционни схеми и източване на публични пари. БОРКОР предлага и нови правила за търговете, както и съответни промени в Закона за обществените поръчки, каза тя. 

Най много нередности са установени при конкурсите, провеждани от големите държавни дружества, каза тя и конкретизира: това са "Марица-1" (ТЕЦ "Марица изток 1" е частен на американската корпорация АES) , "Марица-2", "Марица-3" (ТЕЦ "Марица изток 3" също е с мажоритарен частен собственик - американската компания "Контур Глобал)", това е "Козлодуй", Системният енергиен оператор, БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Тоест, нашето обедняване, невъзможността да платим сметките много ясно се вижда през анализите, които сме провели, защото точно там, системно обвързаните, процесно обвързаните и личностно обвързаните слаби места просто са огромни, коментира Николова. "Което показва, че ние имаме знанието, ние сме изработили мерки, които разположени точно на входа на тези процедури, в тези държавни търговски дружества могат да препятстват корупционни сделки и да оставят на българските граждани, на българския фиск пари, които да се разпределят по-справедливо.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!