Топла връзка между КЗК и ПИБ помага на Цеко Минев да превзема бизнеси

08 юни 2013 в 15:10 36242 13

Шефът на КЗК Петко Николов и нотариус Мариета Николова. Снимка: frognews
Шефът на КЗК Петко Николов и нотариус Мариета Николова. Снимка: frognews

Нотариусът на скандалната сделка, с която ПИБ отне от собствениците й фирмата "Глобъл Комуникейшън Нет" при изплатен кредит и я продаде на свое дъщерно дружество, се оказа не кой да е, а жената на шефа на КЗК Петко Николов.

Наетата от ПИБ нотариус Мариета Николова вчера пристигна в офиса на "Глобъл" с цяла тайфа адвокати. Те обявиха, че представляват новия собственик "Търнараунд мениджмънт", но отказаха да назоват имената си. Задачата на нотариуса бе да документира, че старите собственици са били осведомени за сделката и документите за нея са входирани в деловодството. Така трябва да се даде ход на отнемането на собствеността.

Името на нотариуса научихме по-късно. По време на напрегнатата среща в петък тя отказа да се представи. Оправда се, че не носи идентификация. Измъкнали я спешно от работа и не успяла дори да си вземе чантата. Все пак в хода на разговора стана ясно, че се казва Мариета. Нотариус Мариета заплаши репортерите ни, че ако я снимат, ще ни даде лично под съд.

Връзката между ПИБ и КЗК обаче далеч не се изчерпва с нотариус Мариета Николова. Според наши източници съпругът й Петко Николов е много близък със собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев. Шефът на държавната антимонополна комисия бил чест гост на борда на частния самолет на банкерите. Бил винаги добре дошъл в обсебения от монопола на Цеко Минев курорт Банско.

И нищо чудно! Председателстваната от Петко Николов комисия неведнъж се е произнасяла, че бизнесът на Цеко Минев не нарушава монопола. Справка на OFFNews в регистрите показа, че за последните три години КЗК два пъти е била сезирана за злоупотреба с монополно положение на контролираното от Минев дружество "Витоша ски". И двата пъти - през 2010 г. и в началото на 2013 г., комисията отсъжда, че нарушения няма. Става въпрос за жалбите на “Сдружение на витошките ски и сноуборд училища” и Сдружение «Спортно туристическо дружество «Мотен». Поводът е определянето на ограничени по вид и по-високи по цени лифт карти за ски учители в сравнение с останалите ползватели "Витоша ски" АД е осъществило пряка дискриминация по отношение на ски учителите по признак обществено положение. КЗК отхвърля като неоснователни жалбите им, макар че Комисията за защита от дискриминация се произнася в тяхна полза. 5-членен състав на ВАС (с решение № 14131 от 2011 г.) изцяло потвърждава твърденията на жалбоподателите.

Първото решение на КЗК от 2010 г. е отменено от съда и в комисията през 2012 г. е образувана нова преписка. Второто решение се бави дълго и излиза едва през януари 2013 г. Причината за забавянето обяснява в блога си юристът Румяна Карлова, която е и председател на Етичната комисия към Националния съвет за саморегулация:

Причината за забавянето се крие в санкцията, която следва да бъде наложена за това тежко нарушение на чл. 21 от КЗК. Съгласно закона тя може да е до 10% от оборота на дружеството – нарушител за предходната приключила финансова година. За „предходна“ се счита годината, предхождаща тази, през която се налага санкцията. Така че ако санкцията беше наложена през 2012г. – тя щеше да е до 10% от оборота на „Витоша ски” АД през 2011г., а ако се наложи през 2013г., ще се изчислява върху оборота на „Витоша ски” АД през 2012г., когато дружеството на практика не е работило. За да не изглеждат нещата съвсем подозрителни, тази година, след множество заплахи, че ски-съоръженията на Витоша отново няма да бъдат пуснати, на 21.12.2012г. „Витоша ски” АД обяви, че открива сезон 2012 – 2013. Все пак ще има някакъв оборот за около 10 дни.

Според наши източници след отмяната на първото решение на КЗК от съда някои от членовете на комисията заподозрели далаверата и не участвали във второто решение от 2013 г.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!