В конкурс за 250 000 лева: 8 отстранени, 9-ият печели

Мая Младенова 10 юни 2013 в 07:47 16207 15

Рибари. Снимка БГНЕС (архив)
Рибари. Снимка БГНЕС (архив)

Подозрителна обществена поръчка за над 250 000 лева от ЕС възложи Община Пазарджик за рекламиране на консумацията на риба.

В конкурса за примамливата сума са кандидатствали 9 фирми, 8 от които са били отстранени с мотиви със съмнително основание. Така деветият кандидат печели макар че е представил най-висока оферта. Става въпрос за "Ноу нейм ейджънси", собственост на Йончо Минков и слабо позната в бранша фирма. Фирмата е малка, но смело кандидатства с оферта само с хиляда лева под предложения от общината таван от 216 000 без ДДС. Ценовата оферта представлява 30 на сто от крайната оценка, но очевидно - поради липса на конкуренти - проектобюджетът е високо оценен от комисията, която дава на "Ноу нейм ейджънси" максималните 100 точки.

Няколко от отстранените конкуренти, с които OFFNews се свърза, споделиха, че са предложили оферти с между 5000 и 60 000 лева по-ниски от тази на победителя.

Отпуснатата сума от 259 хиляди лева с ДДС е за организиране на събития и създаване на рекламни материали по проект "Промоция на продукти от риболов и аквакултура в Община Пазарджик". Средствата ще бъдат платени по Оперативна програма на ЕС за развитие на сектор "Рибарство". В рамките на кампанията се предвиждат две основни събития - конкурс за детски рисунки и ден за насърчаване на консумацията на риба. Покрай организирането им ще бъдат отпечатани листовки, ще има късметчета, рекламни балони, тениски и пр., реклама в градския транспорт, предвиден е и хонорар за "звезда".

Меко казано недоумение будят мотивите за отстраняване на повечето кандидати. Огромната част от тези мотиви са видимо "козметични", неубедителни, а някои дори абсурдни. 

Участници например са дисквалифицирани, тъй като не са представили образец за банкова гаранция за изпълнение на договора. Такъв се представя, когато вече бъде определен изпълнител, а на етап кандидатстване се изисква само банкова гаранция за участие в обществена поръчка. Според оценяващата комисия обаче кандидатите трябвало да представят и банкова гаранция за изпълнение, но непопълнена, а само подписана в знак на съгласие. Юристи коментираха, че за пръв път чуват за "не попълнен, а само подписан в знак на съгласие" документ.

Други мотиви на комисията са неразчетени абревиатури, неспазване на номерацията и наименованията от Техническото предложение, липса на елемент от методологията на интегрирания вид (?) и пр.

При повечето отстранени фирми оценяващата комисия не се е възползвала от текст в Закона за обществените поръчки за изискване на допълнителни доказателства за данни от документите (чл. 68, ал 11, т.2, буква "б"), тъй като това според нея би довело до промяна в техническото предложение на участника. Предвиденото от закона право на допълнително представяне на доказателства все пак са получили две компании, но според комисията не са ги представили в срок и в крайна сметка са отпаднали от конкурса.

От протокола се вижда, че почти никой от кандидатите не е успял да изготви изрядно техническо предложение за "подробно описание на интегритета отразяващ едновременно съответните етапи на жизненият цикъл в които се съдържат, съответните етапи и под-етапи на изпълнение, и в които етапи и/или под-етапи са описани подробно съответните дейности, под-дейности и методи (в това число и на контрол)".  Това твърде неясно формулирано обяснение препъва кандидатите, тъй като е трудно да се проумее какво точно се изисква. Още повече, че не говорим за научен или технически проект, а за организиране на пиар събития като шоу на известен готвач, конкурс за рисунки, щамповане на тениски и пр.

"Участвали сме в десетки конкурси по европрограми, но за пръв път виждам такъв тип оценителни листове и декласиране заради подобни критерии", коментира пред наш репортер собственик на една от отпадналите фирми. Представител на друга компания допълни: "Много от участвалите в конкурса колеги са утвърдени фирми в рекламата, с богат опит с кандидатстване на обществени поръчки. Как така никой от нас не е успял да си попълни правилно документите?" 

Възлагането на обществената поръчка е парафирано от кмета на Община Пазарджик Тодор Попов - председател и на Националното сдружение на общините и едно от имената, които бяха сериозно спрягани за премиер в служебното правителство.

Опитите ни да зададем въпросите си към Общината засега остават без резултат. Имаме готовност да публикуваме и тяхната позиция веднага след като я получим.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!