85% от четвъртокласниците не знаят кой е основал българската държава

Александра Маркарян 04 юни 2013 в 17:18 18980 60

ученици-изпит
ученици-изпит

Над 85% от четвъртокласниците не знаят кой е основателят на българската държава.Само 11% знаят, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, повече от половината не знаят къде точно е Дунавската равнина.

Това са потресаващите резултати от тестовете по български, математика, човекът и природата и човекът и обществото от националното външно оценяване след IV клас.

Най-срамният резултат е на задача №18. Ето какво гласи тя:

Попълнете пропуснатото в текста.
През 681 година, след победа над византийците, българите се съюзили със славяните и създали ……………………………… Начело застанал ………...................................

67.5% са отговорили, че в тази година е основана българската държава. Само 14.7% обаче са попълнили вярно и първото, и второто празно поле.

Другият препъни-камък, в теста по човекът и обществото, е въпрос №11:

На юг Дунавската равнина граничи с: 

А) река Дунав

Б) Стара планина

В) Предбалкана

Само 42,7% са се сетили, че верният отговор би трябвало да е В).

Явно учениците не се вълнуват особено от правата си в училище, защото задачата "Попълнете пропуснатото в текста: Да бъде уважаван и изслушван, да получава добро образование – това са ................................................... на ученика в училище." среща разбиране у 56,8% от четвъртокласниците.

Потресаващо висок процент от четвъртокласниците не знаят и кои са двете движения, които извършва Земята, показват резултатите по Човекът и природата. Само 11% са написали, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, 64,8% са улучили поне едното движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!