Съдът намали с три години присъдата на убиеца от Катуница

Юлиан Христов 04 юни 2013 в 15:38 4553 3

Подсъдмият Симеон Йосифов Снимка: DarikNews.bg
Подсъдмият Симеон Йосифов Снимка: DarikNews.bg

Върховният касационен съд (ВКС) намали с три години присъдата срещу Симеон Йосифов, който прегази с колата си 19-годишния Ангел при размириците в пловдивското село Катуница.

На 1 март 2012 година Пловдивският окръжен съд наложи на Йосифов 17 години затвор при първоначален строг режим. На 3 август същата година Пловдивският апелативен съд увеличи присъдата на 18 години затвор. Йосифов е лишен и от правото да управлява моторно превозно средство завинаги.

С решението на ВКС присъдата на Йосифов е намалена на 15 години. Съдът се съгласява с мотивите на адвокатите на подсъдимия за това, че има явна несправедливост на наказанието. Адвокатите на Йосифов смятат, че при определяне на размера на наказанието съдът е пренебрегнал доказани смекчаващи отговорността обстоятелства, каквито са добрите отзиви на приятелите и познатите на подсъдимия и опитите му да осигури прехрана на семейството му. Също така предходната съдебна инстанция неправилно е определила като лош атестат това, че Йосифов е напуснал страната, непосредствено след инцидента в Катуница. Предходната съдебна инстанция също така не е взела предвид и чистото съдебно минало на Симеон.

"Върховният касационен съд счита, че наказанието от осемнадесет години лишаване от свобода е явно несправедливо. В размер на петнадесет години лишаване от свобода то съответства на тежестта на конкретното престъпление, данните за личността на дееца и останалите обстоятелства, като напълно е в състояние да постигне поправянето и превъзпитанието на подсъдимия“, пише в решението на съдиите.

В жалбата си до съда Йосифов е поискал отмяна на решението на предходния съд и връщане на делото за ново разглеждане. Мотивите, които изтъква той, са, че наказанието му е наложено от предубеден съдия и вследствие на политически и медиен натиск. Той се оплаква и от дискриминационно отношение заради ромския му произход.

ВКС е категоричен, че от материалите по делото няма установен външен натиск върху съда, който да е повлиял върху решението му и безпристрастност на някой от членовете на съдебния състав. Върховните съдии не са съгласни и с твърдението за расова дискриминация от страна на колегите им от предходната инстанция.

В решението на съда за наказанието на Йосифов надделява експертизата, според която подсъдимият е имал техническа възможност да спре автомобила, така че да не прегази Ангел, който бил на капака на колата му.

Размириците в Катуница и убийството на Ангел станаха на 23 септември 2011 година след конфликт между вуйчото на Ангел и членове на ромската фамилия Рашкови. Той подал сигнал в полицейския участък за напрежение между негови близки и фамилията на Кирил Рашков, а веднага след това Рашков го заплашил него и майката на Ангел с убийство.

“Ще ви убия и двамата, преди това обаче ще ви извадя очите. Къде е майка ти? Ще убия и нея”, казал още той на Христов и демонстративно заплюл и двамата, пише в мотивите, с които Пловдивският апелативен съд наложи 18-годишната присъда на Йосифов. Цар Киро решил да демонстрира сила, като привикал от Пловдив колкото се може повече хора. Обещал да им плати по 100 лв. и да има безплатна храна и пиене.

Част от привиканите роми знаели, че са дошли за помен на починалия син на Рашков, а други – че събирането е във връзка с курбан. 

10 автомобила с около 50 души тръгнали за Катуница, като сред тях бил и подсъдимият Йосифов. Когато стигнали в дома на Рашков разбрали, че няма подготвени за тях почерпки. Малко по-късно станало ясно, че целта на събирането е максимален брой роми с автомобилите да обикалят в група из с. Катуница, за да демонстрират засилено присъствие и подкрепа на Кирил Рашков.

Част от ромите си тръгнали, след като разбрали, че няма да има почерпка. Симеон Йосифов и други четирима души останали. Групата от 10 коли с пътниците им потеглила, предвождана от лек автомобил “Мерцедес” на внука на Цар Киро – Кирил Рашков.

Колоната засякла вуйчото на Ангел и внукът на Цар Киро заявил, че вечерта ще си изпълнят заканите си за убийство. Ромите слезли от колите. Част от тях държали колове и ножове, заплашвали с убийство българите като ги псували. За да се защитят, Атанас Петров изпратил сина си  Ангел до дома им да вземе летва. Младежът взел със себе си и домашното куче, за да респектират лицата, с които са в конфликт и се върнал при баща си, предавайки му летвата.

Атанас Петров успял да удари с нея въоръжен с нож мъж от тълпата. Кирил Рашков бил въоръжен с двуостра сабя с дължина на острието около 60 см. Заканил се на Веселин Христов, че ще го разпори, ще му отреже главата, като няколко пъти замахнал с оръжието заплашително.

Ангел Петров, Атанас Петров, Христов и Илиев успели да респектират ромите и последните започнали да отстъпват. Част се качили в автомобилите и започнали да се оттеглят. 

От другата страната на платното на улица „Стадиона” Ангел Петров чул шум и заявил: „Някой бият от другия край на улицата”. Същевременно бързо пресякъл парка, който разделял улицата на две и отишъл от другата страна.

Там се намирал автомобилът на Йосифов със запалени светлини. Ангел Петров заобиколил микробуса, качил се на тротоара, минал отстрани, след това отново слязъл на платното за движение и застанал пред автомобила, на около 1 метър разстояние. С едната си ръка Ангел държал на повод кучето, което било превъзбудено от конфликта и подвикнал към намиращите се в буса: „Какви сте вие и какво търсите тук?”.

В отговор Йосифов форсирал двигателя и потеглил към Ангел. Момчето опитало да се предпази, но паднало на улицата пред микробуса. Тогава бащата на Ангел викнал към шофьора да спре и започнал да удря с летвата по микробуса. Йосифов избягал от мястото на инцидента. Ангел веднага бил качен в кола за да бъде откаран за спешна помощ в Пловдив, но по пътя починал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!