Новият екоминистър подкрепя сондажите за шистов газ

03 юни 2013 в 17:34 12049 30

Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС
Искра Михайлова. Снимка: БГНЕС

“Нека да проверим дали имаме такава възможност, къде се нарушава екологичното равновесие, и когато ние имаме доказателства, че то се нарушава, ние с основание да кажем не просто “не“, а да кажем “не“, защото ще бъде нарушено това, ще бъде нарушено това, ще има заплаха за питейните води“. Това заяви днес пред бТВ новият министър на околната среда Искра Михайлова по въпроса за проучванията и добива на шистов газ в България, забранени с решение на предишния парламент.

Според Михайлова екозаконодателството в България е достатъчно добро и позволява да се прецени къде технологиите биха създали опасност за природата или за здравето на хората. По думите й едва след екооценка трябва да се казва “не“ - за конкретен проект, а не въобще с мораториум.

Сегашната пълна забрана за прилагане на технологията хидрофракинг (хидравлично разбиване) “елиминира възможностите на екологичното законодателство в България, елиминира възможностите на европейското екологично законодателство и казва: не, ние въобще няма да правим нито опити, нито ще се интересуваме имаме ли такава възможност“, коментира тя.

Забраната бе въведена от парламента под натиск от протести в цялата страна, след като стана ясно, че предишното правителство е на път да разреши на американската компания „Шеврон“ да проучва за залежи на шистов газ край Нови Пазар.

По думите на Михайлова, е малко вероятно „Шеврон“ да получи разрешението за проучване. Тя спечели разрешителното за търсене на шистов газ, но парламентарният мораториум блокира сондажите. “Районът, в който се предполага, че може да се търси шистов газ, е с доста населени места, с ниски подпочвени води, много дълбоки подпочвени води и със специфична геология. Така че малко вероятно е някъде да се получи отговор “да“, каза Михайлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!