Чистка в МВР, уволнен е и шефът на СДВР Валери Йорданов (обновена)

Юлиан Христов 03 юни 2013 в 12:13 9547 11

Валери Йорданов

Снимка БГНЕС, архив

Вътрешният министър Цветлин Йовчев продължава чистката в МВР. След главния секретар Калин Георгиев си отива и директорът на СДВР старши комисар Валери Йорданов, научи OFFNews.

Информацията бе потвърдена от МВР, а по-късно вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред БНР, че поискал оставката на Йорданов заради неупражнен контрол.

Става въпрос за видеоматериали, които показвали как полицаи наблюдават безучастно търговия с контрабандни цигари. "Това е недопустимо", коментира министърът. 

Уволнени са и началникът на столичното Трето РУ „Полиция” комисар Валентин Симеонов, както и директорите на областните дирекции на МВР във Видин – старши инспектор Цветан Петков, Кюстендил – комисар Георги Джоглев, Монтана – главен инспектор Даниел Псалтиров, Плевен – комисар Мирослав Петров и Търговище – комисар Станимир Парашкевов.

Мотивът за уволненията им е "слаби резултати".

"Разпоредих краткосрочни мерки и в рамките на един месец ще очаквам резултати от останалите, които остават на постовете си", каза още Йовчев.

Миналата седмица поста си напусна главният секретар на МВР Калин Георгиев. За напускането си той посочи лични причини, като уточни, че го е обмислял дълго време. 

В интервю за в. "Стандарт" вътрешният министър заяви, че МВР остава една от най-нереформираните системи от началото на прехода. Йовчев съобщава, че "МВР е в тежко финансово състояние. До момента има дупка от 93 млн. лв. от средствата за издръжка". "Ако продължаваме по същия начин, до края на годината сумата ще нарасне до 180 млн. лв. С моя заповед е създадена работна група, която ще предложи конкретни решения за преструктуриране на разходите и намиране на решения на този проблем, като в рамките на следващия бюджет ще търсим реални възможности за увеличаване доходите на служителите на МВР", казва още вътрешният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!