Из делниците на един луд (27-31 май)

Тони Филипов, д-р 02 юни 2013 в 19:35 17756 44

Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд
Тони Филипов, д-р: Из делниците на един луд

Понеделник, 27 май

Орешарски вика: „Гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен.” Браво, а случайно да знаеш колко ще зависи от теб? Не за друго, но ще ти напълнят правителството с партийни експерти… Местан си го каза в прав текст: „Експертността на кабинета не изключва партийната принадлежност… Политически стерилното лице е неестествено явление…"

В най-добрия случай нещата ще са по формулата експерт-партиец, експерт – партиец… Както например чуваме, че зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов щял да е вицепремиер без портфейл по социалната политика. Ако ме питате по кои социални въпроси е експерт Янаки, доста ще ме затрудните. Всъщност, сега като се замисля, не съм чул никой да се е обвързвал с обещание, че министрите ще са експерти по ресора, на който ще бъдат назначени. Важното е да са експерти. Не ли? Драгомир Стойнев, който беше шеф на социалната комисия в 41-то НС, го имали предвид за икономиката и енергетиката.

„След избори и след сватба рядко получаваш това, което си искал”. Станишев взе да го усуква по килифарски: „Няма да отстъпим генерално от предизборната си платформа… Някои от мерките, които бяхме предвидили, обаче няма да са възможни заради факта, че само за първите 3 м. на 2013 г. държавният дефицит е достигнал 800 млн. лв…”

Как мислите, дали не са знаели за дефицита, когато са писали предизборния си лъжовник и по-специално раздел „България - социална държава”? Зер го научиха едва след изборите?

Не се прави така бе, др. Станишев! Самолетът на електоралните надежди трябва да се приземява с плавна глисада, иначе може да катастрофира. Първо трябва да се направи правителството, да влязат министрите по министерствата, да се огледат, особено във финансите, и да „открият” дефицита: „Ах, ама има 800 млн. дефицит… При това положение…” И тогава отмятането от обещанията щеше да е съвсем логично.

Но явно простият електорат не заслужава чак пък такива усилия…

Ей, хора, ако е въпросът само да се обещава, наесен ПП „Четвърти километър” ще ви отпере такива обещания, че да не си помислите да ни откажете! Да, не се шегувам.

Михалевски от БСП рекъл: „Ние докарахме енергетиката до пълен абсурд. Очевидно е сбъркана цялата система. Смятам, че 1 юли е критична дата…"

Май в думите му има известна самокритичност. И добре, щото ще е голяма наглост да каже „Те”. Всички знаем за решаващата роля на г-н Овчаров, alias Дългия инкасатор, в енергетиката. Знаем кой прие Закон за ВЕИ… Кой загроби един ли, два ли милиарда в Белене… Със сигурност и ГЕРБ откъснаха парче от енергийната баница, но не могат да избутат червените от тоя терен, на който те се подвизават 23 г. вече…

Между другото, веднага след като го изберат, Орешарски ще получи усещане, че руснаците ще спечелят делото и ще трябва да плащаме милиарди неустойки. Демек по-добре да строим централата.

Усещане?!

Плувай, плувай, в басейна риби нема…

Напомням ги тия всеизвестни работи, за да отбележа, че това е първата ни болка, тукашната мафия. Чуждите „инвеститори” са втората. Но това май не е съвсем удобно на Сидеров. Щото неговата идея е да изгоним западните империалисти и да докараме „честните” руски инвеститори.

Обърнете внимание как се е навел Павел Шопов. Що ли? За да не изглежда много по-висок от вожда, щото вождът се дразни...

Обърнете внимание как се е навел Павел Шопов. Що ли? За да не изглежда много по-висок от вожда, щото вождът се дразни...

Тоя дали си дава сметка къде иска да ни води?! Проучване на центъра “Левада”, проведено в края на април, показва, че 56% от руснаците смятат Брежнев за най-добър ръководител на страната им през XX век. Втори по одобрение (54%) е Владимир Илич, трети е Йосиф Висарионович…

Ко вадис, Сидеров?! Тия още се кланят на мумията в мавзолея!

Ама и аз какво се чудя, гаче не знам, че за много по-малко рубли са се вършили много по-големи предателства …

И как се промени изведнъж, а? След изборите рязко смени аватара. Хрисимият и възпитан предизборен Сидеров сега прилича на човек, изпаднал в приапизъм. Ако не е запек, де… Извинете, констипация. Нямате представа как влияе храносмилането на настроенията на човека. „Мислите, писа бай Мирон Иванов, биват кисели и алкални според онова, което става вътре в нас – най-често в стомаха.” Пък Димитри писа в „Сега”, че навремето скандинавски лекари се произнесли за душевното състояние на Хамлет и казали, че то е психосоматично и вероятно се дължи на запек.

Както и да е. Моля, който там се грижи за него, да му даде пак от предизборните лекарства!

Един читател ми се обади из ония дни да ми каже какво видял да пише на една испанска лудница: „Не всички тук са наши хора, но и не всички наши хора са тук.”А представяте ли си при дереджето на нашето здравеопазване колко наши не са там, където трябва.

Колкото и да нема пари, поне VIP лудите трябва да се обгрижват.

Вторник, 28 май

Орешарски почна ремонт на кабинета още преди да го е направил. Оттеглил номинацията на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране.

Какво правиш бе, Асан, как не тъй срам?!

Айше, да зваждам тогава?

Не е въпросът да го зваждаш, ами що го тургаш?!

Справка с биографията на тоя, а и на някои други номинирани, дава основание на зевзеците да прекръстят кабинета на „Олигарски”. Тихолов бил автор на устройствения план за застрояването на дюните в Несебър. А също и на ОУП на Царево, който предвиждаше застрояване на част от НП "Странджа". Заради този план ЕК ни започна наказателна процедура. Та въпросът е защо изобщо е включен в кабинета. Скандалът с дюните беше преди няколко месеца. Чак пък толкова да сме разсеяни…

За министър на младежта и спорта е номинирана проф. Мариана Георгиева. Като кандидат за депутат на ДПС в Ловеч тя каза: „Аз, вика, повярвах силно в политиката на ДПС, защото ДПС е учител по демокрация за всички… Ще работя, така че вашите деца, когато ходят на училище, в чантата си заедно с учебника по български език да носят и учебника по майчин език…”

Дали ще я преглътне Сидеров? Той иска да маха новините на турски, а тя и нови работи им обещава!

Интересно ми е също дали Сидеров ще преглътне Зинаида Златанова. Тя, освен български министър, може да се приеме и като представител на „червенобузите чичковци”, присъствието й в кабинета като вицепремиер е знак за сериозен ангажимент за оправяне на проблемите в правосъдието и изобщо задълбочаване на интеграцията ни в ЕС, а Сидеров, както казахме, иска да ни изважда от Европейския и да ни връща в Съветския съюз.

Като споменахме правосъдието… Научаваме се, че трима маскирани нападнали прокурора от СГП Кирил Димитров и малко го набили. Обаче Димитров преценил, че „деянието, което е осъществено спрямо него, е престъпление от частен характер” и не съобщил в полицията и прокуратурата. Не ни се иска да гадаем, но причината, поради която е биен, в 99% от случаите се корени във взети пари и несвършена работа.

Г-н Цацаров, г-н Борисов учеше, че първо вашата си къщичка трябва почистите. Не че той си я почисти, но по принцип съждението е вярно.

Гледам оня ден във вестника една малка обява: Сменям ножица за орехотрошачка. И знаете ли какво си помислих?

Както и да е. За министрите говорехме. Неведоми са пътищата, по които в проектокабинета е попаднал и Петър Стоянович, кандидат за културата. Явно е приятел на Орешарски по линия на политическото ренегатство. Стоянович почва в СДС, където стига до зам.-шеф на СДС-София, минава през Гергьовден, където стигна до председател на партията, завърта се малко около АБВ на Гоце, после го виждаме сред учредителите на Кунева и сега в правителството на БСП. Направо професионален ренегат. Навремето нарече Дилов „търговски ориентиран политик”. Което си е самата истина, но сега Дилов е в правото си да му го върне. Още един такъв тарикат в „Гергьовден” и партията може да кандидатства за филиал на Търговската гимназия…

Еколозите го смятат за един от радетелите за развитие на зимния туризъм от квотата на банкера Цеко Минев, пледирал за разширяване на ски зоната в Банско.

И още един важен щрих от портрета, както би казал поетът. Дядо му е съден от Народния съд, организиран, ако не се лъжа, точно от комунистите. Бойко такъв, онакъв, ама никога не им прости дето са убили дядо му. По-точно прадядо му.

За министър на здравеопазването е номинирана д-р Таня Андреева, също виден деец на СДС, с която Стоянович е живал на семейни начала, даже медиите съобщават, че имали „общо дете”.

За министър на околната среда ДПС предлага Искра Михайлова. Госпожата е съпруга на Станислав Копаров, който до 2003 г. е шеф на Държавния резерв, известен още и като нянката на ДПС, но е уволнен по настояване на царя. През 2008 г. Копаров е осъден от СГС на 5 г. заради закупуването на 100 хил. тона ненужни на резерва брикети. Отделно е подсъдим по делото на Мирчо Циганина за източването на над 120 млн. лева от резерва.

По информация от медиите самата Искра Михайлова-Копарова е персонаж от прочутата разработка „Лиани”, прераснала в „Лабиринт”, заведени за незаконното финансиране на ДПС. Там тя е в компанията на Пеевски.

Как ли се хапе сега Борисов по гъза, че им спря разработките, разформирова министерството на Етем и разби резерва в три министерства, с което заличи следите от далаверите им.

Извинявайте, ако съм много обстоятелствен, но понеже нали Станишев ще връща държавата на хората, та си помислих, че ще искате да разберете и кои са хората…

Служебните министри оставили на новия кабинет проекти за промени в законите. Сред тях имало и за промяна на Закона за енергетиката, в който било заложено да се ограничат продажбите на ток от някои централи, за да се намали цената на за домакинствата.

 Хубаво е да им знаете имената на тия лицемери!

Хубаво е да им знаете имената на тия лицемери!

Но докато те се чудят каква магия да направят, евродепутатите ни гласували резолюция за увеличаване на зелената добавка в тока от 20 на 30%, пише extremecentrepoint.com. 

Седем от българските евродепутати са гласували за резолюцията и тя е приета с 3 гласа мнозинство. Можели са да я спрат.

Сряда, 29 май

Гласуваха кабинета „Орешарски”. Всичко мина по плана.

Станишев на няколко пъти говори колко сдържан, спокоен, диалогичен, екипен човек и с чувство за хумор е номинантът. Няма да забравя, вика Станишев, когато господин Орешарски осъществи уреждането на иракския дълг към България. Имаше огромен международен натиск да се откажем изобщо от него… Господин Орешарски отказа… реализира връщане на най-големия обем чужд дълг към България – над $350 млн. Не вдигна шум за това и не се правеше на герой…”

Така е, не вдигна шум. Лично ние тогава си го обяснихме с това, че г-н Орешарски успя да върне $350 млн. от общо 3.5 млрд. (с лихвите). Което, както и да го гледаш, е 10%. Така се споразумяха Великите сили, без да са се допитвали до Орешарски. Така предполагам де.

Орешарски обясни приоритетите си: 1. укрепване на демокрацията и държавността; 2. икономическо възстановяване и насърчаване на предприемачеството; 3. повече солидарност и социална справедливост. По третата точка, която най-вече интересува хората, взе отношение левият халф на БСП Янаки Стоилов: „В програмата на Орешарски има някои сериозни липси в областта на социалната политика, които я отдалечават от избирателите на левицата…”

Стоилов му мина котка път за вицепремиер. Логично беше. Щото Орешарски, макар и да управлява от името на лява партия, все пак е мислител с десни убеждения. А Янаки е от крайно левите мислители. За такива мислители в момента в хазната няма пари.

Всъщност, дали не бъркам като казвам, че Орешарски е с десни убеждения. Ами ако изобщо няма убеждения?

По отношение на министрите Янаки не можа да се сдържи и изсъска, че освен доказани и недоказани експерти, има и „политически мигриращи и мимикриращи лица”. Сигурно визираше Стоянович.

Стоянович отрича да има дете от д-р Андреева. Но чакал дете от Мария Дивизиева. С удоволствие, вика, го чакам. Дивизиева е назначена за шеф на кабинета на Орешарски, но само за малко, щото през август щяла да ражда.

Между другото, социалният министър Хасан Адемов бил специалист по анестезиология и реанимации. Не знам дали е важно, но все пак да ви го кажа…

За Вигенин нищо не написахме. Засега ще минем само с тази снимка, която може би намеква, че е възможно той да присъства в кабинета по причини сходни на тези на д-р Андреева. Стара дружба ръжда не хваща

За Вигенин нищо не написахме. Засега ще минем само с тази снимка, която може би намеква, че е възможно той да присъства в кабинета по причини сходни на тези на д-р Андреева. Стара дружба ръжда не хваща

 

Мандатоносителят Сидеров обясни защо лично е гласувал да има кворум. „Предотвратихме, вика, две неща. Първо връщането на ГЕРБ на власт, което е наша историческа заслуга… Предотвратихме третият мандат да бъде даден на ДПС - това е очевидно. Предотвратихме предсрочни избори и продължение на управлението на служебния кабинет.”

Даже три работи предотвратили, не две.

Много обичам да слушам някой, дето се прави на силно набожен… Дали си въобразява, че може да вземе и трънения венец и 30-те сребърника?

Особено интересно стана след изказването на Цецерон: „Когато бях министър имах една работна среща с главния прокурор. Тогава учудващо за мен с главния прокурор дойде Делян Пеевски!”

И веднага скочи острието Пеевски: „Гусин Цветанов, обърнете се, обърнете се, не се правете. Гусин Цветанов, да ви кажа вие вадите много лъжи, но тепърва ще излиза с колко криминално проявени лица сте се виждали. Това ви го обещавам лично. Но аз няма да се занимавам с вас – правораздавателната система ще се занимава, гусин Цветанов, с вас, за да ви накаже за всички престъпления, които извършихте. А те са много, гусин Цветанов...”

Определено личи, че това са първите му крачки в ораторското изкуство. Много се терзаехме, когато се изпуснахме преди години да кажем, че този господин изглежда като правен в час по трудово. Но сега, след като и проговори, май не е трябвало да си туряме чак такъв дерт…

„Гусин Цветанов, продължава Острието тежката си диатриба, виждам, че много сте изнервен, личи ви. Не се подсмихвайте, познаваме се добре с вас. Мно-о-го сте изнервен!”

Много злоба е набрал Пеевски! Какви ли унижения е бил принуден да изтърпи, та е събрал отрова за гнездо пепелянки… Простите хора са много изобретателни в това отношение. И сега се излива четиригодишната злоба на роба, казано в стила на поетическите метафори. Простите хора са и много отмъстителни.

И понеже Цецерон се избъзика с министърката на спорта, че щяла да оправи синтаксиса на спортистите ни, та се обади и Лютви: „Аз съм бил критичен към вашето управление, но никога не съм Ви укорявал за това, че в качеството Ви на физкултурник се грижите за сигурността на страната. Никога не съм си позволявал да укоря министър-председателя, че пожарникар може да бъде премиер на България…”

Защо ли пък и да ги укорява?! Толкова добре си работеха с ГЕРБ. Управляващите пълнеха банката на ДПС, Пеевски купуваше медии на кило и бранеше властта…

Пишете една червена точка на служебния кабинет, защото направи единственото реално нещо, за да прекрати тоя пладнешки грабеж. И отношението на Орешарски към тоя проблем ще бъде един от тестовете дали са прави тези, които го кръстиха „Олигарски”.

Четвъртък, 30 май

Предстои още един личностен тест – дали са прави тези, дето прекръстиха Цацаров на Китов? Ако казаното от Цветанов е вярно, сбогом надежди. Цацаров отрича: „На тази служебна среща влязох в кабинета на Цветанов и заварих там депутата Пеевски. Не аз определям кой да пребивава в кабинета на министъра…"

А сега, де! Единият лъже, но кой?

Всъщност, не залагайте на това, че единият е лъжец, а другият е света вода ненапита! Заложете на това, че и двамата са мръсници и никога няма да бъдете разочаровани. Казвам го изобщо, а не за случая.

За конкретния случай допускам и един друг сценарий. Почтеността задължава, дори и когато съвсем неоснователно е присъдена. В „Христос отново разпнат” на Казандзакис има един епизод, когато старейшините решиха да поверят на Манольос ролята на Христос в селските мистерии и той почна да се държи и в живота като Христос, пък Панайотарос Гипсоядеца, който трябваше да е Юда, си стана същи Юда, а селската курва Катерина… Всъщност, тя май си остана курва, не помня… Има вероятност, ако обявим главния прокурор за Спасител, за принципен, честен борец против беззаконието и корупцията, той да се вживее в тази роля и тя да му хареса... «Животът заставя човека да извърши много доброволни постъпки.»

Казвам всичко това защото, макар и да съм склонен до известна степен да оправдая начина, по който Цацаров издрапа до поста главен прокурор, все пак не мога да го забравя.

На обвинението на Цацаров, че лъже, Цветанов отговори с ново доказателство… че не напразно сме го кръстил Цецерон: "Казах това, което се е случило в действителност, а Цацаров казва това, което твърди, че е видял." Хлъц!

Сотир Цацаров

Сотир Цацаров

Лично ние сме склонен да вярваме на Цацаров. Всеки, който е ходил в министерството, знае, че там няма асансьор, който може да побере Пеевски и Цацаров заедно.

А на Местан Цветанов отговори: „Никога не съм си представял, че ДПС ще бъде оглавявана от агент на ДС с името Павел…”

Казвал ли съм ви каква е разликата между умните и глупавите хора? И на едните, и на другите им идват глупави мисли. Но умните не ги казват. ДПС може да се оглавява от Сава и то 23 години, от Павел не може? И що да не може?!

Петък, 31 май 2013 г.

Кабинетът ми прилича на сватба. От едната страна роднините на булката, от другата – роднините на младоженеца. И, както на всяка сватба, има и известно количество гости, за които никой не знае на кого са роднина и по коя линия са тука… Но ще се разбере, де.

Наблюдавал съм всичките ни демократични парламенти и смятам, че простотията е все по-добре представена. А в сегашния ми се струва дори и надпредставена. Има депутати, които буквално се учат да говорят. Пък други се имат за завършени оратори, ама…

Местан все повече се влюбва в словото си. То не беха деструкции, то не беха делигитимации, остатъчни легитимности, парекселанси, Франкенщайн и дванадесетте апостоли и какво ли не. Пък за Цветанов и Цветлин Йовчев вика, че между тях имало „паронимна връзка”. Лелей… паронимна?! Стига, бе, не приличат на такива!

Бу адама чок челеби!

Оня ден Георги Данаилов каза: „Местан говори добър, но префърцунен български. Не е достатъчно чист и мъдър, но е по-добър от езика на други политици. Той иска да направи впечатление, но нека почете малко Захарий Стоянов.”

Префърцунен е, верно. Дето писа колегата Спахийски, дори когато се налага да каже “Ай сиктир, бе!”, той казва “Не смятам за необходимо да обслужа проблематичната ви рецептивност…”

Мисля, че този с кошницата е Гошо. Дано само не го бъркам с Гошо от Почивка, дето пееше: „Кози барабонки, скъпи маратонки…”

Мисля, че този с кошницата е Гошо. Дано само не го бъркам с Гошо от Почивка, дето пееше: „Кози барабонки, скъпи маратонки…”

С остроумие блесна депутатът от ГЕРБ… Не му чух името. Всички му викаха Гошо. Та Гошо от ГЕРБ вика: „Какво опровергахте с днешното си действие, господин Сидеров и господин Местан? Скаченият съд Атака - ДПС вече стана хоризонтална тръба, в която текат едни и същи идеи…”

Намекваше нещо за канализация, ама само той се разбра…

Наскоро в Руската Дума Жириновски се доближил до Явлински демонстративно ядейки ябълка (яблоко) и му рекъл: „Утре ще ви покажа какво представлявате”. Не че и това не е просташко, но поне има някакъв дженк в него.

Та такива работи из парламента. Анализаторите викат, че сега, за разлика от времето на ГЕРБ, центърът на българската политика щял да се премести в НС. Не знам дали ще е за добро обаче. Доста макалатура сме пратили в събранието, не ли?

To be continued...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!