Симеон II опитва отново да си върне Кричим

Елица Мартинова 01 юни 2013 в 11:43 3688 11

Симеон II, Снимка: БГНЕС
Симеон II, Снимка: БГНЕС

Бившият премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му княгиня Мария Луиза ще се опитат отново да си върнат двореца в Кричим по съдебен път.

Наследниците са възобновили делото по случая на 23 май във Върховния касационен съд, а първото заседание е насрочено за 3 юни, понеделник.

Точно година по-рано съдът окончателно присъди "Кричим" на държавата. Според юристите на Сакскобургготски обаче има основание решението да бъде оспорено.

Главният въпрос, който трябваше да бъде изяснен тогава, бе дали Интенданството на Цивилната листа на Негово Величество Царя е държавно или частно учреждение.

Наследниците на цар Борис III твърдяха, че Интенданството е частна канцелария на монарха, намиращо се в частен имот. То не е контролирано от Министерството на финансите и сметната палата и затова не е държавно учреждение.

Според миналогодишното решение на ВКС имотът не е придобит лично за Царя. Интенданството е държавно юридическо лице и служи за осигуряването на монархическата институция. Поради тази причина Симеон II и сестра му нямат правата на наследници на двореца „Кричим“.

Парцелът в Кричим включва дворец, конюшна, допълнителна къща, лятна градина и бункер. Това е един от 17-те имота на царската фамилия, които са национализирани със закон през 1947 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!