Писанчев от скандала "Галерия" оглавява временно ДАНС

Елица Мартинова 30 май 2013 в 14:22 3855 2

Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС
Владимир Писанчев Снимка: БГНЕС

Владимир Писанчев, чието име беше замесено в скандала с подслушвания на журналисти и т.нар. дело "Галерия",  ще поеме временно управлението на ДАНС.

Премиерът Пламен Орешарски е предложил на президента Росен Плевнелиев Писанчев да заеме поста, който по-рано днес беше освободен от шефа на агенцията Константин Казаков. 

Разработката "Галерия" излезе на бял свят през 2008 година след побоя над журналиста от сайта „Опасните“ Огнян Стефанов. Мотивите ДАНС да отвори делото бяха да се прекрати изтичането на класифицирана информация от агенцията. 

Разработката излезе наяве след проверка, която депутати от вътрешната комисия в парламента направиха в агенцията, която по това време се оглавяваше от Петко Сертов. След проверката стана ясно, че зелена светлина за откриването на разработката е дадена именно от Писанчев, който по това време е директор на Дирекция "Вътрешна сигурност". 

Червеният депутат от БСП Татяна Дончева тогава обяви, че покрай журналистите са били подслушвани и депутати. Писанчев отрече всички твърдения.

По-рано днес председателят на Държавната агенция „Национална сигурност“ Константин Казаков подаде молба за предсрочно прекратяване на пълномощията му. За оставката си той посочи политически мотиви. "ДАНС е специализиран орган към Министерски съвет за изпълнение на политиката по защита на националната сигурност и министър-председателят трябва да има възможност да избере екип, с който да постигне целите на правителството", пише в мотивацията си Казаков.

Преди седмица заместник-шефът на ДАНС Димитър Йорданов също подаде оставка. Той пое отговорност за изтеклите документи от разследването по казуса с незаконните бюлетини, открити в печатницата в Костинброд.

С напускането си Казаков няма да дочаква структурните промени, които най-вероятно ще бъдат гласувани утре в парламента. В петък депутатите ще обсъдят законопроект, внесен от "Коалиция за България" и ДПС, касаещ организацията на двете служби. 

В агенцията се готвят структурни промени. Законопроект предвижда ГДБОП да излезе от МВР и да се влее в ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!