Орлов мост блокиран - бунт срещу мафията в новия кабинет (снимки+видео)

OFFNews 28 май 2013 в 18:28 19345 21

Демонстранти блокираха Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов
Демонстранти блокираха Орлов мост. Снимка: Сергей Антонов

Над 300 демонстранти блокираха Орлов мост в 19. 45 ч. тази вечер.

Със скандирания "Мафия", "Червени боклуци", "Долу БКП" протестиращите се отправиха към парламента. Сградата на Народното събрание беше обградена от полицаи.  

След парламента демонстрантите се отправиха към президентството. По време на шествието нямаше инциденти.

Въпреки че кандидат-премиерът Пламен Орешарски оттегли номинацията на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, днешният протест на Орлов мост в София не беше отменен. 

Над 2500 души  заявиха участие в протеста във Фейсбук-групата, чрез която се организира демонстрацията.

Вчера причина за събитието стана конкретно номинацията на Тихолов за министър, който е автор на редица скандални градоустройствени и строителни проекти по Южното Черноморие. Днес на негово място Орешарски издигна колегата му от архитектурния университет в София Иван Данов. Този ход обаче не укроти страстите, тъй като чрез фирмите, които ръководи, Данов се оказа свързан с няколко тъмни корпоративни субекта, сред които известната фирма "Биндер" от скандала "Батко и братко", заради който преди 5 години Брюксел спря европарите за България.

На "мушката" на днешния протест са още няколко кандидат-министри в кабинета Орешарски - културният Петър Стоянович и транспортният Данаил Папазов, шеф на варненското пристанище.

"Орешарски прохожда бетер бебетата - първа крачка махна Тихолов, после втора крачка - Стоянович? Само че насреща си няма любящи родители, които да му казват "браво" на всяка крачка. Насреща си има доста изтощени и изморени от експерименти с тях хора, които по-скоро го чакат да сбърка, отколкото да се справи. Така че, ако иска да оцелее, по-добре да забрави онези, които го съветват и много бързо да започне да се "вслушва" в гражданите", писаха организаторите на днешния протест.

"Явно на бъдещия министър председател трябва да му се обяснява дълго кандидатура по кандидатура защо даден министър не е подходящ, а той ще ни обещава, че ще се "вслушва в гражданите" и ще си продължава по старому. Толкова ли е трудно наистина щом се говори за създаването на програмно правителство от експерти, кандидатите в него да не са защитавали или извършвали действия, подсъдни от закона".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!