Хасан Адемов - ако не беше турчин, отдавна да беше станал министър

Владимир Йончев 27 май 2013 в 17:51 32096 35

Хасан Адемов, социален министър.
Хасан Адемов, социален министър.

Едва ли има друга номинация, която да бъде посрещната с такъв възторг от работещите в системата, като тази на определения за социален министър Хасан Адемов.

До голяма степен именно работещите в социалната система го и наложиха по време на консултациите в последните дни.

Първоначално ДПС поиска 3 министерства - на екологията, на земеделието и на транспорта, а планът беше министри да станат лоялни на Движението хора с български имена.

За социален министър колебанията бяха между досегашния шеф на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев и заместника на Емилия Масларова в Тройната коалиция Лазар Лазаров. В процеса на разговори с разбиращи от ресора обаче всички са казали едно и също - като така и така ДПС ще имат министри, не може ли да ги убедите да сложат Хасан Адемов, вместо да търсят калинки с български имена.

Бай Хасан, както свойски го наричат социалните и парламентарните репортери, е депутат в последните четири народни събрания. Роден е през 1953 г. в Исперих. По професия е лекар-анестезиолог.

Ресорите му в парламента винаги са били социалната и здравната комисия.

Като журналист, който от 16 години следи социалния ресор, едва ли ще издам тайна, ако разкажа, че между колеги, служители в министерството, синдикалисти и представители на социалните партньори от бизнеса, много пъти се е споменавало, че ако Хасан Адемов не беше турчин, отдавна да е стана министър, но българското общество още не е готово за това и би го сметнало за етническо назначение.

Той е един от малкото хора, които разбират от тази сложна система и един от още по-малкото, който винаги е намирал начин да води диалог, когато другите се изпокарат.

Сини, жълти и червени винаги са търсили помощта му, ако трябва да спрат някое безумство на властимащите или ако решат (даже и това се е случвало) да прокарат промяна, която е изгодна за хората, а не за партията им.

Хасан Адемов се спрягаше за министър или на труда или на здравеопазването още в правителството на Тройната коалиция. ДПС не пожела тези министерства, но Адемов бе оставен за отговорник на квотата на ДПС в тях. В това време не направи нито едно партийно или етническо назначение в поверените му квоти. Даже напротив - знаеше се, че само в неговите квоти могат да работят специалисти, независимо от партийни им цвят.

Лоялността на Хасан Адемов към предишния лидер на ДПС Ахмед Доган и към сегашния Лютви Местан никога не е поставяна под съмнение. Той обаче не беше сред най-популярните лица на ДПС, заради отказа му да говори митингаджийски по етнически теми, които разделят обществото. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!