Орешарски обяви кабинета си (видео)

OFFNews 27 май 2013 в 16:50 14260 16

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Кандидатът за министър-председател с мандат на Коалиция за България Пламен Орешарски представи министрите от кабинета си, които ще предложи за одобрение на парламента.

Всички министри, които ще предложа, са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи. При структурирането се ръководех и от програмните приоритети и това личи най-вече при определянето на вицепремиерите, каза Орешарски. Енергетиката остава в състава на икономическото министерство въпреки първоначалните намерения те да се разделят. Това се е наложило поради факта, че разделянето би струвало ценно време, обясни кандидатът за министър-председател. 

Създава се отделно министерство на инвестиционното проектиране, което ще се занимава с работата по кадастъра. Орешарски предлага и министерство на младежта и спорта, което ще се занимава с по-доброто съчетаване на двете политики. Досега спортното ведомство се казваше Министерство на физическот0 възпитание и спорта.

Името на втория вицепремиер ще бъде обявено до месец, защото кандидатът има други професионални ангажименти, обясни Пламен Орешарски.

Ето разпределението по ресори:

Министър-председател – Пламен Орешарски

Вицепремиер с ресор правосъдие и вътрешен ред и усвояване на еврофондове и министър на прависъдието - Зинаида Златанова (повече информация за нея може да прочетете тук)

Вицепремиер за икономическия блок министерства, ще координира и частните инвестиции (местни и външни) - ще е ясно до месец. Говори се, че това ще е посланикът ни в Швейцария Меглена Плугчиева.

Министър на финансите – Петър Чобанов

Министър на икономиката и енергетиката – Драгомир Стойнев

Министър на труда и социалната политика – Хасан Адемов (повече информация за него може да прочетете тук)

Министър на транспорта – Данаил Папазов

Министър на земеделието и храните – Димитър Греков (ректор на Аграрния университет в Пловдив)

Министър на на инвестиционното проектиране - Калин Тихолов (повече за него можете да прочетете тук)

Министър на регионалното развитие – Десислава Терзиева (повече за нея - тук)

Министър на културата – Петър Стоянович (повече информация за него може да прочетете тук)

Министър на здравеопазването – д-р Таня Андреева (шеф на АГ болница "Шейново)

Министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев (повече информация за него тук)

Министър на отбраната – Ангел Найденов

Министър на външните работи – Кристиан Вигенин

Министър на екологията – Искра Михайлова (повече информация за нея може да прочетете тук)

Министър на образованието – Анелия Клисарова (ректор на варненския Медицински университет - повече информация за нея може да прочетете тук)

Министър на младежта и спорта - Марияна Георгиева

Не става дума просто за формиране на правителство. Трябва да се знае точно с каква цел БСП и Коалиция за България поемат отговорността за излъчат програмно правителство с министър-председател Пламен Орешарски, каза при откриване на пленума лидерът на червените Сергей Станишев. Той се обърна към съпартийците си с традиционното "другарки и другари", но пред името на Орешарски използва обръщението "господин" - очевидно в опит да подчертае надпартийния избор.

Нужен е диалог - да се управлява не само с капацитета на една политическа сила, а с привличане и на имена извън нея. Основата на програмните ни намерения са три стълба - демократична държавност, икономическо развитие (трайни работни места, конкуренция, освобождаване на бизнеса от репресията) и социална справедливост, заяви Станишев.

Правителство на г-н Орешарски ще стъпва върху минно поле, каза още председателят на БСП.

Водещото в номинациите на кандидатите за министри бе те да познават сектора и да имат професионални качества и се получи силен екип, което не разделя Министерския съвет на нечии квоти,  на нечии феоди. В този смисъл завиждам на г-н Орешарски, заяви Станишев, визирайки собствения си премиерски мандат по времето на Тройната коалиция (тогава министерствата бяха разделени в съотношение 3:5:8 - б.р.).

Не предлагам г-н Орешарски и неговите министри да бъдат пожарникари на острата кризисна ситуация в страната и след това да бъдат употребени, подчерта Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!