Цигарите по 20 лв. кутията, но в баровете да се пуши

Елица Мартинова 27 май 2013 в 14:27 17023 51

Мартин Захариев Снимка: Булфото
Мартин Захариев Снимка: Булфото

Цигарите да поскъпнат до 15-20 лв. и така да се бори тютюнопушенето, а не със забрана на салоните за пушачи в заведенията, предлагат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Браншовата организация бе поканена в парламента от "Коалиция за България" (КБ), за да изрази становището си около пълната забрана за пушенето на закрито, въведена от кабинета "Борисов".

Водещ на срещата бе зам.-председателят на КБ Спас Панчев. В началото на дебатите той подчерта, че социалистите не се обявяват нито "против", нито "за" пълната забрана, но искат да изслушат съображенията на бизнеса.

"Много заведения инвестираха огромни средства в модернизация на помещенията си, така че да са пригодни за предишния регламент, а сега няма как да възвърнат инвестициите си. Хората и на морето, и в планината считат, че има отлив на туристи от заведенията. Истина е, че всяка година не бива да се променят закони. Ние сме част от ЕС, следваме правилата на ЕС, но ние сме длъжни да изслушаме проблемите на бизнеса", заяви Спас Панчев.

На срещата присъстваха председателите на БХРА от всички области. Те бяха единодушни, че пълната забрана на пушенето е нанесла тежък удар върху бизнеса. От БХРА уточниха, че изминалият сезон е отчел 70-80% спад в оборота на заведенията в редица области.

От бранша подчертаха, че трябва да се намери балансирано решение, което да отговаря на европейските и здравните изисквания, но и да не нарушава правата на пушачите.

По думите на хотелиерите и ресторантьорите в противен случай държавата ще изтласка бранша в сивия сектор. Потърпевши собственици алармираха, че откакто настоящият регламент е в сила, той е в полза единствено за корумпирани държавни служители, които сами настояват за подкупи.

"При нас ситуацията е повече от плачевна. Не трябва да се създават закони, които не могат да се контролират. Има порочни практики, не мисля, че в 21 в. трябва да оцеляваме, благодарение на порочните практики.  Нашият бранш всячески се опитва да излезе от сивата икономика. Ако целта е да се съсипе този бранш, който по никакъв начин не е подпомаган от държавата, нека да го знаем. Ние не подкрепяме пушенето, но нещата няма да станат със силови мерки. Защо цената на цигарите не се вдигне до 15-20 лв. и така да откажем хората от пушенето?", предложи Димитър Манолов - председател на БХРА-Велико Търново.

От бранша предлагат две възможни решения. От една страна БХРА предлагат да се върне в сила старият режим и заведенията да се разделят на помещения за непушачи и пушачи. Друга идея на бранша е пушенето да се забрани само в заведенията за обществено хранене, но регламентът да не важи за барове, кафенета и нощни заведения.

Областните председатели на БХРА се обърнаха към депутатите на КБ с думите: Не знам дали осъзнавате, но вкарвайки обещанието за нов регламент в предизборната си кампания, спечелихте огромен брой гласоподаватели от нашия бранш.

"Преди да дойда, успях да прегледам реакциите в социалните мрежи. Може би 90% от мненията, които видях в интернет, без да считам, че това е пространство, което може да показва тенденции, бяхме обвинени, че това е популистка стъпка - опит да се харесаме на хората от вашия бранш. И за пореден път ми стана ясно, че хората просто не разбират важността на този въпрос, тъй като този въпрос възбужда много повече страсти и емоции, отколкото ядрената енергетика", заключи Мартин Захариев от КБ.

Той подчерта, че забраната за пушене така или иначе в момента не се спазва и е по-добре да се премахне, защото от нея страдат само честните собственици от бранша.

"Ние сме южна нация, южен народ - за нас забавлението върви с цигара в ръка, така разбираме ние живота", констатира Захариев, а думите му бяха последвани от бурните овации на членовете на БХРА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!