Огнян Минчев: Интернет класата помогна на олигархията да свали Борисов

22 май 2013 в 17:11 11416 69

Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС
Огнян Минчев. Снимка: БГНЕС

Интернет интелигенцията се превърна в неочакван съюзник на олигархичното задкулисие в осъществяването на практическото оперативно мероприятие за отстраняването на ГЕРБ от власт. Това заяви политологът Огнян Минчев на дебат, организиран от Фондация „Фридрих Еберт” и Институтa за политически и правни изследвания.

През 2001 г. ключов съюзник на задкулисната олигархия по отстраняването на управлението на Костов беше Симеон Сакскобургготски. Тази година нямаше цар под ръка, поради което това отстраняване беше осъществено с неочакван съюзник – интернет класата, интернет интелигенцията, която напълно легитимно не можеше да понася нито управлението на ГЕРБ, нито лидера на ГЕРБ по културни причини, твърди Минчев.

Правителството на ГЕРБ отмени проекта Бургас – Александруполис и прекрати строителството на АЕЦ „Белене“. Това е удар по ядрото на олигархичната клептокрация – именно енергийната олигархия. И заради това не можеше да бъде простено – нито на Борисов, нито на неговите подчинени в ГЕРБ, обясни политологът.

Всеки, който се опитваше относително безпристрастно да разглежда тези проблеми, попадаше под ударите на този тип интернет и публична истерия, беше обвиняван за това, че е „предател“, „слуга на Бойко Борисов“ и т.н., твърди Огнян Минчев.

Радикални протести

Ако има нови протести, те ще бъдат много по-радикални. Трябва да очакваме засилване на влиянието на екстремистки групи с деструктивни стремежи към политическата система, заяви на дебата "България след изборите" проф. Георги Карасимеонов от Института за политически и правни изследвания

Ако се стигне до касиране на изборите от 12 май и нов вот за парламент, избирателната активност ще достигне нездравословен минимум, подчерта Карасимеонов.

Съдружието по сметка на БСП, ДПС и „Атака“ ще представлява лабилно, плаващо мнозинство, при което най-несигурният отбор ще е формацията на Сидеров. Чака ни правителство на много големия компромис, заяви проф. Георги Карасимеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!