Окръжният съд в София поема делото за клевета срещу Цветанов

21 май 2013 в 16:58 4647 0

Мирослава Тодорова.
Мирослава Тодорова.

Делото за клевета срещу бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, което заведе съдия Мирослава Тодорова, ще се гледа от Софийския окръжен съд. 

Решението е взето от Върховния касационен съд (ВКС), който се произнесе по разпореждане на Пловдивския окръжен съд, с което се иска делото да бъде разпределено на друг, еднакъв по степен съд, който да разгледа делото. До това разпореждане на съда в Пловдив се стигна, след като всички съдии, при което делото се падна, си направиха отвод. Аргументът, с който съдиите отказваха делото, беше, че вече имало създадено в медиите съмнение в безпристрастността на пловдивските съдии, чийто шеф доскоро беше Сотир Цацаров. 

Първоначално делото трябваше да стартира в Районния съд в София, където също имаше поредица от отводи на съдии. Тогава те изложиха мотивите, че познават съдия Тодорова като председател на Съюза на съдиите в България и съдия от Софийски градски съд. Това беше причина Върховният касационен съд да прати делото в Районния съд Пловдив, където делото беше решено в полза на Цветанов. Съдийката Екатерина Роглекова, която гледа делото, прецени, че бившият вътрешен министър не е клеветил, а само критикувал Мирослава Тодорова, с което го оправда на базата на “обстоен граматически и смислов анализ” на репликите му в две последователни негови интервюта – пред в. “24 часа” на 23 януари 2012 г., а на другия ден – и пред bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!