ГЕРБ с правителство на малцинството без Цветанов, иска касиране на изборите (видео)

16 май 2013 в 13:39 15712 50

Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов
Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Снимка: Сергей Антонов

ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството без участието на бившия вътрешен министър, а Цветан Цветанов ще подаде молба за сваляне на имунитета си още в първия ден от работата на Народното събрание.

Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първия брифинг, който дава след изборите на 12 май.

Партията ще поиска от Конституционния съд касиране на изборите заради "грубо погазване на закона в деня за размисъл".

За първи път в най-новата история партия, която е победила, ще поиска касиране на изборите, подчерта Борисов.

Бойко: Както и да го гледам 97 е повече от 84

Поне пет пъти той повтори, че 97 е повече от 84, визирайки процентите на ГЕРБ и на БСП на вота.

"Естествено е да се обадиш и да поздравиш лидера на партията-победител, а не да тичаш по телевизиите и да обясняваш, че си морален победител. Все едно "Левски" след вчерашния мач с "Берое" да обяснява, че еморален победител".

Бойко Борисов отрече да се е чувал с лидери на други партии последните дни. Неговото правителство на малцинството щяло да е експертно.

Кабинетът, който ще предложа, ще е много по-добър и по-експертен от този на БСП и ДПС, категоричен е той.

"Новите избори могат да бъдат направени в рамките на месец - месец и половина. Нищо по-лошо няма да стане, от това, което е в момента през това време. По-лошо ще стане, ако има безпринципни коалиции, които да работят", коментира лидерът на ГЕРБ. Хората предпочитат мен пред Орешарски, показват всички социологически агенции, допълни той.

ГЕРБ нямала нищо общо с бюлетините в Костинброд

"Господ ми е свидетел, че нямаме нищо общо с намерените бюлетини в Костинброд", коментира Борисов.

"Категорично нямаме нищо общо", добави на свой ред Цветанов.

По думите на Борисов обаче е редно при следващи избори БНБ да отпечата бюлетините в държавната печатница, а полицейски коли да ги разпространят. 

Така щели да се избегнат конфликти на интереси от типа "протоколите да се печатат при кандидат за депутат от БСП, а бюлетините - при някакъв, който аз не познавам", посочи Борисов, визирайки факта, че печатницата в Костинброд е собственост на общинар от ГЕРБ.

Главният прокурор Сотир Цацаров попита вчера защо държавната печатница на БНБ не печата бюлетините.

Цветанов сам взел решение да не участва в евентуален бъдещ кабинет на ГЕРБ и да даде имунитета си, стана ясно на брифинга. 

"Аз му вярвам", обяви за пореден път Бойко Борисов.

На въпрос дали самият Борисов би си дал имунитета заради скандалния запис от Банкя, той отвърна с контравъпрос: "Защо? Аз не знам за такъв запис. Незаконни неща не коментирам." Той добави, че не е длъжен да помни кой му е бил на гости и нищо няма да признава, защото нищо не е извършил.

На два пъти Борисов изкоментира язвително информация, публикувана във вестник "Труд". "Не съм давал интервю за вестник "Труд". Завчера ми се обади главният редактор на „Труд” – ей така, да ме поздрави в личен план за победата. И това, което споделих с него, на другия ден го видях във вестника, без да бъда предупреден, без да ми се каже, че ще бъде пускано това интервю или каквото и да било. Но аз си патя от добрината и от главата, най-вече, с приятели, най-вече от приятели, така че повече и това няма да допусна.", каза експремиерът.

"Аз съм от всички, които са били премиери, най-големият експерт", отговори Борисов на журналистически въпрос той експерт ли е или политик, щом се готви да прави експертен кабинет.

За ГЕРБ гласували младите и умните

В началото на брифинга Бойко Борисов цитира данни от извадки за възрастта, образованието и етноса на хората, които са гласували за ГЕРБ и БСП.

От тези данни излиза, че повечето хора с висше образование, както и от големите градове са подкрепили партията на Борисов.

Той цитира данни, според които около 34-38% от избирателите между 19 г. и 59 г. са гласували за ГЕРБ, а в тази възрастова група само 11 до 25% са дали гласа си за БСП. За сметка на това левицата са подкрепили над 43% от избирателите над 60-годишна възраст.

Като говорят БСП за младите, ето, техните млади са над 60-годишна възраст, коментира Борисов.

По думите му левицата е получила по-голям процент сред хората с основно и по-ниско образование, сред ромите и хората от малките градове и селата.

Пълен запис на пресконференцията:


Video streaming by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!