Ето ги сигналите, изтекли от ДАНС

15 май 2013 в 15:22 5967 5

Документите, които снощи бяха пуснати до медиите
Документите, които снощи бяха пуснати до медиите

Документи от проверката на ДАНС и прокуратурата около аферата с бюлетините в Костинброд и евентуални възможни злоупотреби с електронното преброяване от страна на "Информационно обслужване" бяха изпратени вчера анонимно до няколко медии, вкл. до редакцията на OFFNews.

Според автора писмото изразява позицията на "достойни прокурори". То е изпратено от имейл с името на заместник главния прокурор Борислав Сарафов, като днес Сарафов категорично отрече той или който и да е магистрат да е подателят.

Какво пише в изпратените сканирани документи (виж галерията от снимки), за които стана ясно, че са изтекли от ДАНС:

От първите две сканирани страници става ясно, че заместникът на главния прокурор - Борислав Сарафов (ВКП) - е препратил на Софийската градска прокуратура два сигнала на бившата червена депутатка Мая Манолова. 

Приложени са и самите сигнали на Манолова, подадени на 10 май 2013 го. до главния прокурор Сотир Цацаров.

В първия бившата депутатка пише, че са били получени сигнали от граждани за готвена злоупотреба в печатница "Мултипринт".

Тя обяснява, че печатницата на бюлетините е собственик на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев и на съпругата му Олга. Манолова информира главния прокурор, че е възможно изнасяне на бюлетини с цел манипулация на изборния резултат. Тя описва, че те могат да се използват за контролиран вот, като бъдат принуждавани избиратели да гласуват с внесена отвън бюлетина с отбелязан "Х" срещу номера на ПП ГЕРБ. Манолова допуска и друг вид нарушение - подменяне или допълване на броя бюлетини в секции след приключване работата на комисията и моли Цацаров за незабавна проверка.

Вторият сигнал е за "Информационно обслужване". В него Мая Манолова отново се позовава на сигнали от граждани, според които е възможно ръководни кадри на държавното дружество да готвят фалшификация на резултатите от преброяването на вота в полза на ГЕРБ. Притеснителното според Манолова е, че докато служителите влизат в системата само с електронен подпис и това проследява действията им, Ивайло Филипов и Валери Борисов (който е и зам. министър на транспорта и информационните технологии от ГЕРБ и според Манолова много близък на Цветанов и Борисов) имат право на достъп на най-високо ниво без електронен подпис. Това според нея е предпоставка за манипулации.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови