Един от лифтовете в Пирин е незаконен, реши съдът

Милен Енчев 15 май 2013 в 14:49 2652 1

Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)
Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)

Един от последно построените лифтове в ски зона Банско е разрешен от екоминистерството в нарушение на закона. Това реши днес последна инстанция на Върховния административен съд.

Става дума за лифта в местността Платото, построен през 2011 г., който година по-рано бе одобрен от тогавашния екоминистър Нона Караджова, с решение, че съоръжението не се нуждае от екооценка (ОВОС). Това решение е било незаконосъобразно, реши днес съдът.

Делото срещу решението на министъра бе заведено от Асоциацията на парковете в България. То претърпя обрат, след като предишното решение на съда, тричленният състав отхвърли жалбата на асоциацията. Делото се смята за ключово от екоорганизациите, заради тълкуванията на проблема с концесионния договор за ски зона Банско в национален парк "Пирин", които неминуемо трябваше да направи съдът, за да разреши спора.

Лифтът бе построен на мястото на два стари ски влека. Това бе основанието на министъра да прецени, че съоръжението няма нужда от ОВОС. Тричленката на ВАС реши, че това е било правилно. Тогава съдиите решиха, че независимо от десетките дървета, които се наложи да бъдат отсечени за лифта и независимо, че фундаментите му не съвпадат с тези на двата влека, не става дума за ново строителство, а за подмяна на съществуващи съоръжения. Което означава, че не е била нужна екооценка.

Днес петчленката отхвърли този извод: след като за лифта се полагат нови фундаменти и след като той е с дължина над 1000 метра, то значи попада сред съоръженията, за които екооценката (ОВОС) е задължителна. Което прави решението на министъра незаконосъобразно.

Какво от това?

Днешното решение на съда не означава непременно, че лифтът трябва да бъде премахнат - строителното разрешение е отделен акт, който вече може да бъде атакуван отделно в съда. Асоциацията на парковете не е решила дали да го направи, коментира пред OFFNews председателят й Тома Белев. "Това не беше целта ни. Нашата цел бе да докажем, че решението на министъра е незаконосъобразно. Още повече, че то беше пуснато с предварително изпълнение (което означава, че обжалването му в съда не спира изпълнението на проекта - бел.ред.), което напълно противоречи на закона".

OFFNews потърси за коментар зам.-министъра на околната среда Евдокия Манева, която отговаря за защитените територии и темата "Пирин", но не я откри.

Спорът за площта на ски зоната

Делото се следи с повишено внимание от екоорганизациите и концесионера на ски зона Банско "Юлен" заради тълкуванията на проблема с площта на зоната. Ски зоната се оказа много по-голяма от записаното в концесионния договор (995 декара). От няколко години "Юлен" обаче се опитва да докаже, че това не е закононарушение. Екоминистерството също е на тази позиция.

Жалбоподателят твърди, че въпросният лифт е извън площта на концесията, съгласно договора и териториално - устройствения план от 2000 г., на който той е базиран. Този ТУП обаче е актуализиран през 2005 г., без  това да се отрази в договора за концесията. Тричленката на ВАС например прие тълкуванието на "Юлен" и екоминистерството, че разминаване между ТУП-а в концесионния договор и актуализирания ТУП има, но новият трябва да се счита за основополагащия акт. Това е позицията на "Юлен", която бе възприета и от екоминистерството, след като то нае външен юридически консултант, който да направи юридически анализ на казуса.

Днес обаче съдът прие обратната теза, поддържана от юристите на Асоциацията на парковете - основополагащ е концесионният договор и устройственият план, и площта на ски зоната, записани в него.

"За мен това показва липсата на капацитет в министерството. То е харчило пари нахалос за юридически консултант и не съм убеден, че този консултант не е получавал заплащане от две места. Това беше позиция на "Юлен" и министерството, и на никой друг - че фундаменталният документ е устройственият план, а не концесионният договор", коментира Тома Белев. "По тяхната логика, можем да застроим цяла Витоша или Борисовата градина, защото са включени в Общия устройствен план на София", добави той.

Запитан какво следва от днешното съдебно решение юристът Петър Петров от ръководството на "Юлен" заяви "според мен нищо". Той припомни, че по аналогичен спор за друго съоръжение, лифтът Бъндеришка поляна - Коларски път, Върховният административен съд остави в сила съгласувателното решение на екоминистъра.

Новата теза на ВАС за концесионния договор и площта на ски зоната в мотивите към него, е приложима само към това конкретно дело, защото не е тълкувателно решение на съда, подчерта той. Макар и позиция на съда, тя е "свободно съчинение", коментира още Петров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови