Скандалът: Бюлетините от Костинброд адресирани по градове

15 май 2013 в 11:07 18780 25

Прокуратурата в безпрецедентен брифинг за арестуваните бюлетини. Снимка: Сергей Антонов
Прокуратурата в безпрецедентен брифинг за арестуваните бюлетини. Снимка: Сергей Антонов

Бюлетините в печатница "Мултипринт" в Костинброд не са брак, а са опаковани в палети и надписани за различни многомандатни райони в страната. Това обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов на извънреден и безпрецедентно емоционален брифинг, продължил над два часа.

На него прокурорите показаха снимки на скандалните бюлетини, като върху палетите стоят надписи Благоевград, Хасково, Кърджали, Пазарджик, Кюстендил, Шумен, МВнР (бюлетини за чужбина), Варна.

"Ако приемем, че това е брак, то това е брак за Кърджали, Пазарджик, Шумен, така ли", попита реторично Сарафов. 

Откритите бюлетини са общо 22 палети. Сред бюлетините не са открити бюлетини с предварително отбелязан вот.

Би било прекалено силно внушение да кажем, че е подготвяна изборна манипулация, отговориха от прокуратурата на въпрос на медиите дали има доказателства за какво и по чие нареждане е трябвало да бъдат използвани откритите бюлетини.

Прокурорите показаха и кадри на технологичния брак от макулатурите в печатницата - 4 палети с намачкана хартия, размазано мастило, както и разлепени.  

За да отговори на огромния обществен интерес към разследването прокуратурата предприе необичайна стъпка  и според процесуалния ред отвори пред журналистите някои от събраните веществени доказателства от печатницата. Прокурорите сравниха нагледно няколко от иззетите бюлетини с мострите, подготвени от Министерския съвет и показаха, че те напълно съвпадат, т.е. не може да се говори за брак в този случай. 

Сигналът за фалшивите бюлетини е получен на 10 май от бившия депутат от БСП Мая Манолова. Веднага е възложена проверка на ДАНС. След нея Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление и за престъпление, свързано с политическите права на гражданите, съобщи Сотир Цацаров. Поради важността на случая и факта, че следващите два дни са ден за размисъл и изборен ден, главният прокурор информирал по телефона президента Росен Плевнелиев. Това се случило в 22.10 часа в петък.  Цацаров предложил на Плевнелиев прокуратурата да продължи да работи по случая, но до края на изборния ден (12 май) да не се изнася публично информация. Президентът се съгласил, че това е разумно.

В следобедните часове на 11 май обаче новината гръмна в медиите. "След три часа, около 17 ч, прокуратурата бе принудена да публикува прессъобщение, но без да адресира конкретна партия", посочи Цацаров. "Необяснимо е защо една партия идентифицира себе си с този инцидент и твърди, че прокуратурата е свалила техния резултат с 5-6 процента", гневно попита главният прокурор, визирайки изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

От представените обяснения на икономическия директор на "Мултипринт" Георги Иванов, чието име Борислав Сарафов не назова, става ясно, че печатницата е доставяла и бюлетини за действителния вот - няколкостотин на брой: 535 бюлетини в община "Триадица" в София (23 МИР), 2000 за София-област (26 МИР) и по 10 мостри от всяка бюлетина на ЦИК (общо 320). При оповестаяването на тази информация главният прокурор Сотир Цацаров направи уточнение към изказването на заместника си, като припомни, че "ако някъде има неизправни бюлетини, те трябва да се попълват от резерва в ЦИК, а те звънят за резерва от печатницата". 

 Постъпилите сигнали към прокуратурата са три, уточни прокурор Роман Василев. Два от тях са обединени в едно досъдебно производство - те са за намерените в Костинброд бюлетини и за манипулиране на електронното преброяване.

Има и трети интересен сигнал, свързан с превоза на бюлетините. Този сигнал също е подаден от БСП и касае наетата от печатницата в Костинброд фирма за транспортиране. Името на фирмата не бе съобщено, но от думите на прокурорите стана ясно, че сигналът касае конкретни транспортни средства с двойни дъна извън Костинброд, подготвяни превоз на бюлетини. На няколко пъти Сотир Цацаров подчерта, че медийната истерия около намерените в Костинброд бюлетини е попречила на ДАНС и прокуратурата да проследят тези автомобили.

Прокуратурата разкри и скандални факти за липса на упражнен контрол от страна на държавата около съхраняването на бюлетините. Евентуална отговорност може да се търси от длъжностни лица от състава на Министерския съвет и от администрацията на Министерския съвет, посочи главният прокурор. Не е упражнен никакъв контрол от страна на възложителя на договора за отпечатване на бюлетините, упражненият контрол е "нула точка нула", каза Цацаров по адрес на главния секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който е длъжностното лице, отговорно за контрола по договора. Желязков е бил разпитван два пъти, съобщи Цацаров. Досега обаче персонални обвинения срещу никого не са повдигнати. 

Цацаров попита нормално ли е в една държава бюлетините да се печатат от частна фирма и да се разнасят отново от частници? Според него би било редно да се използва например държавната печатница на БНБ.

МВР е направило удобен пропуск, като ескортира бюлетините до областните управи и до РИК-овете, но е пропуснало да охранява печатницата до приключване на изборния ден, става ясно от думите на главния проикурор. Сега се изяснява на какво ниво (централно или местно) МВР е трябвало да осигури този контрол.

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов категорично отрече да е автор на гневното писмо, изпратено снощи до медиите и подписано от "достойни прокурори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!