Станишев се надява Атака да подкрепи двойна коалиция на БСП и ДПС (видео)

OFFNews 14 май 2013 в 15:56 1842 13

Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС
Сергей Станишев и Пламен Орешарски, кандидатът на левицата за премиер. Снимка: БГНЕС

Такъв хаос в избори не е имало - масиран контролиран купен вот. Така обобщи днес на брифинг вота лидерът на БСП Сергей Станишев. "Не се съмнявам, че при реален вот БСП щеше да е първа политическа сила", заяви той. Въпреки това партията няма да иска касиране на изборите и апелира президентът веднага да започне процедурата по съставянето на ново правителство.

"Безотговорно е сега да се иска касиране на изборите. Това означава оставане на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство и запазване на статуквото", заяви Станишев. България има нужда от пречистване от тази зараза, която отрови всякаква атмосфера и доведе до рушене на държавността", каза той.

Станишев заяви, че партията му ще търси програмен политико-експертен кабинет с подкрепа на извънпарламентарните партии и дори на гражданските организации, които участваха в протестите. БСП ще преговаря с третата политическа сила в бъдещия парламент ДПС и с Атака. Днешните окончателни данни на Централната избирателна комисия показаха, че ГЕРБ ще с 97 депутати в парламента срещу 84 на левицата, 36 на ДПС и 23 на Атака. Това означава, че никой не може да получи мнозинство - при обединение на ГЕРБ с Атака би се получила група от 12о депутати, колкото би дало и обединението БСП - ДПС.

"ГЕРБ ще са в изолация", оптимист е Станишев. От думите му стана ясно, че форматът на търсеното мнозинство няма да е тройна коалиция с Атака, а ще се иска подкрепа от депутатите на Волен Сидеров:  "и ГЕРБ имаше правителство на малцинството", каза Станишев.

Партията на Бойко Борисов ще търси всякакви начини за осигуряване на мнозинство в парламента - шантаж и купуване на депутати, заяви още Станише: "ГЕРБ обещават златни планини и постове, но вярвам, че няма да им се получи". На въпрос дали депутатите на Коалиция за България от гражданската квота - 12 на брой, са в рисковата група, той отвърна "не вярвам".

Трябва час по-скоро да се свика Народно събрание, защото това е безвластие, добави председателят на левицата. "Вчера изтече конституционният срок на служебния кабинет. Президентът да не търси убежище в конституционния срок от 1 месец", каза Михаил Мирчев. Ако и след това не бъде съставено правителство, срокът ще се удължи, "ще бъде ли България парламентарна република, осъзнава ли Плевнелиев ситуацията", каза Мирчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!