Бетонът на Яйлата - грубо нарушение на 6 години

13 май 2013 в 19:07 4096 0

Строежът на Яйлата
Строежът на Яйлата

Строежът на морския бряг в местността Яйлата се оказа без разрешение от екоинспекцията във Варна (РИОСВ-Варна), подчинена на министерството на околната среда. Днес проверка на строежа, който тихомълком бе вдигнат буквално за 2 дни – в деня за размисъл и в изборния, че разрешението, дадено от екоинспекцията през 2007 г. съществено се различава от разрешението за строеж, издадено през 2011 г. от община Каварна. Това обяви пресцентърът на екоминистерството.

През 2007 г. инспекцията е разрешила „Възстановяване на покривна конструкция и зидария“ на някогашна рибарска хижа на брега. През 2011 г. главният архитект на Каварна е издал строително разрешение за „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес”. Освен това строежът заема далеч повече площ от позволеното. Шефът на РИОСВ-Варна Румяна е предала документите за случая на службата за строителния контрол (РДНСК – Варна).

Строежът започна и беше спрян още през 2007 г. Тогава се оказа, че инвеститорът – семейна фирма на бизнесмени от Генерал Тошево е излял огромна бетонна плоча на самия ръб. Това не е никакъв ремонт, а чисто нов строеж. Тогава излязоха данни, че строежът е в археологическия резерват Яйлата. Това се доказва с протокол на бившия шеф на института за паметниците на културата към Министерство на културата проф. Рашо Рашев.

Освен археологически резерват Яйлата е и защитена територия. Според днес обявените данни на екоинспекцията обаче, строежът е извън нея.

Сигурно е обаче, че строежът попада в екомрежата „Натура 2000“ - в местните защитени зони "Калиакра" (за дивите птици) и "комплекс Калиакра“ (за местообитанията). Не е известно обаче дали е минал задължителната за строителството в „Натура“ процедура по оценка за съвместимост, посочи групата „За да остане природа в България“. Според природозащитниците от писмо на зам-министъра на околната среда Евдокия Манева и сайта на РИОСВ-Варна става ясно, че или инвеститорите въобще нямат тази екооценка, или тя не е публикувана на сайта на инспекцията, което е нарушение на закона.

Според информация на местните хора, някогашната рибарска хижа на това място, която фирма „ремонтира“, не съществува повече от 40 години. В миналото е имало само основи на рибарски заслон.

След като беше спрян през 2007 г. и се установи, че няма документи, строителният контрол нареди бетонната плоча да се премахне от инвеститора. Това обаче не беше направено. Оттогава минаха 6 години и в последните дни градежът изненадващо се възобнови с пълна пара.

Според екоактивистите, скандалът показва нуждата да се издадат заповедите за обявяване на защитените зони за местообитанията. За разлика от зоните за птиците, много от тях все още не са обявени със заповеди и поради това нямат конректни режими за защита. Заповедта би гарантирала, че подобно застрояване на запазените до днес скални местообитания до морето няма да се случва, посочиха природозащитниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови